null

Dagboekuit Kaboel

‘Ik hoor mensen schreeuwen uit het raam, en hoop dat we hier zo snel mogelijk weg kunnen’

Beeld -
Fernande Van Tets

Verslaggeefster Fernande van Tets spreekt voor Trouw dagelijks met een Afghaanse medewerker van de Nederlandse ambassade in Kaboel die probeert het land te verlaten. Om veiligheidsredenen wil zij anoniem blijven. Haar naam is bekend bij de hoofdredactie. In totaal proberen 200 ambassademedewerkers en hun familieleden weg te komen.

Ik ben nog steeds thuis aan het wachten. De eerste groep ambassademedewerkers zou nu al op het vliegveld moeten zijn, maar er gebeurde hetzelfde als afgelopen maandag. Het was een chaos, er waren duizenden mensen, en ze kunnen niet naar binnen. Ze staan daar al sinds 5 uur vanochtend, en hoe later het wordt, hoe meer mensen er komen. Het zijn veel families, met de juiste papieren om het land te verlaten. Er komen nu ook mensen aan vanaf het platteland.

Schijnbaar laten de Amerikanen alleen maar hun eigen mensen toe tot de luchthaven. De Afghanen die op hun lijst staan krijgen voorrang. Als je daar al kan komen. Een vriendin vertelde me net dat ze op de weg naar het vliegveld is tegengehouden door de Taliban. Ze zeiden haar dat ze niet willen dat Amerika hun vrouwen meeneemt.

Amerikaanse vliegtuigen vliegen af en aan, de Duitsers hebben ook al mensen geëvacueerd. De EU heeft een autokonvooi gevormd en alle lokale medewerkers bij hun huis opgehaald. Eenmaal bij het vliegveld kwamen er soldaten naar buiten die in de lucht schoten om de mensen aan de kant te krijgen om zo die groep het vliegveld binnen te loodsen. Waarom kan Nederland niet ook zoiets regelen? Wat heeft het voor zin om 62 militairen naar Kaboel te sturen als ze de poort van het vliegveld niet uitkomen?

Alleen de vlag van de Taliban wappert

Vandaag is de Onafhankelijkheidsdag van Afghanistan. Normaal is de hele stad versierd met de Afghaanse vlag, maar nu is er alleen nog maar de vlag van de Taliban. Er zijn kleine protesten, ik hoor een groep mensen schreeuwen uit het raam. Ik heb een filmpje gezien waarop zelfs vrouwen meededen, zo dapper! De Taliban kunnen je ervoor doodschieten, kijk maar naar Jalalabad, waar gisteren mensen stierven die de Afghaanse vlag probeerden te hijsen. Ik hoop echt dat we zo snel mogelijk hier weg komen.

Lees ook:
Eerdere dagboeken uit Kaboel

19 augustus. ‘Ik weet niet wat voor leven ik ga krijgen’
16 augustus. Omdat ik probeerde te vluchten, loop ik meer gevaar

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden