Vluchtelingenopvang

‘Ik ben niet boos op de vluchtelingen, maar op de Griekse regering’

Vluchtelingen uit het in de as gelegde kamp Moria demonstreren tegen overplaatsing naar kamp Kara Tepe.Beeld EPA

Bewoners van het eiland Lesbos zijn klaar met het vluchtelingenkamp op hun eiland. ‘Je kan moeilijk blijven geven als je morgen misschien zelf niet genoeg gaat hebben.’

In Panagiouda is het lekker stil. Het geroep van vluchtelingen, die protesteren tegen de komst van nieuwe kampen, dringt hier niet door, net zomin als het geschreeuw van mensen die door traangas zijn verblind. Op zaterdag zette de politie dat in bij ongeregeldheden in de buurt van het kamp Kara Tepe, waar de meeste vluchtelingen op Lesbos op straat verblijven, na de brand die kamp Moria in de as legde.

In dit voormalige vissersdorpje, een paar kilometer van Kara Tepe, gaat het leven door. Een oudere man maakt zich klaar voor het vertrek op zijn sloepje. Groepjes Grieken nippen aan hun espresso freddo in het café met het terras dat tot aan de zee reikt. In de stroom van gesprekken duiken af en toe de woorden ‘Moria’ en ‘politie’ op. Maar als je ernaar vraagt, wordt het weer stil. 

‘Laat de vluchtelingen gewoon vertrekken, het zal een win-win zijn’

Vaso Christou, een jonge medewerkster van café Skiniko, legt het kort uit en verdwijnt daarna snel: “Het is een bizarre situatie die al jaren in stand wordt gehouden. Vluchtelingen willen weg en wij zijn moe. Laat hen gewoon vertrekken. Het zal een win-win zijn.” 

Ook Chrisanthi Zeibeki, die een straatje verderop bakkerij Epiousios bestiert, zou het liefst hebben dat er een einde komt aan de humanitaire tragedie: “Mensen jarenlang vasthouden onder denigrerende omstandigheden, zonder voorzieningen, is geen oplossing. Ik heb de indruk dat iemand wil dat ze hier blijven!” Wie dan? “De Griekse regering! Wie anders! Ze krijgen hier toch geld voor. Maar wat gebeurt er?” Ze neemt een van haar gebakjes van filodeeg en wijst naar een derde ervan: “Dit gaat naar de opvang van de vluchtelingen”. De rest belandt volgens de vrouw in de zakken van politici.

Zeibeki runt haar bakkerij sinds 27 jaar. Maar nu gaan de zaken slechter. De weg naar Mytilini, de hoofdstad van Lesbos, is deze week door de politie afgezet om te voorkomen dat dakloze vluchtelingen overal rondlopen. Er passeren gewoon minder mensen die anders koffie en ontbijtgebak zouden kopen. Ze geeft alles wat aan het einde van de dag overblijft mee aan de medewerkers van ngo’s die in de nabije gasthuizen wonen – die delen het weer uit onder de vluchtelingen. “Maar dat werkt toch niet op lange termijn. Je moet mensen werk geven en geen afdankertjes. Zo creëer je alleen maar bedelaars.”

‘In Griekenland duren tijdelijke dingen een eeuwigheid’

Gisteren is Zeibeki even naar het nieuwe kamp gereden dat in de buurt in allerijl is opgezet, om koffie aan de politie te leveren. “Het wordt gauw een nieuw Moria. Hebben ze eigenlijk gezegd hoelang ze daar mensen zullen houden? In Griekenland duren tijdelijke dingen een eeuwigheid.” 

Na de brand hebben de Griekse autoriteiten de noodtoestand van vier maanden afgekondigd om redenen van volksgezondheid. In die periode zal sowieso geen vluchteling het eiland verlaten. Later ook niet – het Griekse ministerie van migratie en asiel was er vrij duidelijk over: er komt geen massale herplaatsing. Ondertussen blijven er mensen via zee arriveren.

Zeibeki haalt haar schouders op. “Kom maar terug over twee maanden en je gaat zien dat het bij het oude blijft.” Het nieuwe kamp werd opgezet met het oog op drieduizend bewoners, net zoals kamp Moria ooit maar drieduizend bewoners zou huisvesten – dat werden er 13.000. De regering is van plan om twee andere faciliteiten te bouwen – waarvan één op de site van het afgebrande kamp – maar de eilandbewoners zullen het waarschijnlijk koste wat kost proberen tegen te houden. Zoals in maart, toen de regering plannen voor de bouw van extra gesloten asielzoekerscentra aankondigde.

‘Er zouden geen voorzieningen voor asielzoekers op Lesbos moeten zijn’

Op donderdag doken al wegblokkades op aan de weg naar het verbrande kamp Moria, gesteund door het gemeentebestuur van Mytilini. Burgemeester Stratis Kytelis ‘omarmt’ de verontwaardiging van de burgers over de huidige situatie, stelde hij een officiële verklaring vast. Hij zal blijven aandringen op de permanente sluiting van Moria. “Want er zouden geen voorzieningen voor asielzoekers op Lesbos moeten zijn.”

“Niet omdat we tegen vluchtelingen zijn”, benadrukt Zeibeki. “Mensen hebben doorgaans begrip voor hun uitzichtloze situatie en lijden nu met iedereen mee – er is hier gewoon geen werk, geen industrie. De financiële crisis laat zich bovendien nog steeds voelen. Je kan moeilijk blijven geven als je morgen misschien zelf niet genoeg gaat hebben.”

Lees ook:

De parkeerplaats van de Lidl is de nieuwe opvangplek voor vluchtelingen op Lesbos

Op Lesbos verzamelen vluchtelingen zich na de verwoestende brand in kamp Moria op een parkeerplaats van de Lidl. ‘Wat gaan ze met ons doen?’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden