GoedemorgenWalvisjacht

IJsland hangt harpoen aan de wilgen nu Japan zijn eigen sashimi vangt

IJslanders ontleden een vinvis op archiefbeeld uit 2009. Beeld AFP
IJslanders ontleden een vinvis op archiefbeeld uit 2009.Beeld AFP

Goed nieuws voor de walvissen in de noordelijke Atlantische Oceaan: IJsland stopt per 2024 volledig met de commerciële walvisjacht.

Iris Ludeker

Volgens de minister van visserij van het land is er geen economische reden om door te gaan met jacht. De huidige vergunningen lopen tot 2023, maar zullen daarna niet verlengd worden.

Het was de afgelopen jaren sowieso al behelpen met de IJslandse walvisvangst. Ondanks een vangstquotum van 209 grote vinvissen en 217 dwergvinvissen per jaar, vingen de IJslanders de afgelopen drie jaar precies één dwergvinvis. Dat kwam vooral doordat de twee belangrijkste vergunninghouders de jacht hebben opgeschort. Een van hen is zelfs definitief gestopt.

Hun beslissing hing deels samen met corona, dat de verwerking van het vlees ingewikkelder en duurder maakte, maar vooral met de afgenomen vraag uit Japan. Sinds een moratorium op de walvisjacht uit 1986, was IJsland samen met Noorwegen lang het enige land dat het vangstverbod naast zich neerlegde en weer begon met de commerciële jacht (IJsland deed dat in 2006). Veel van het vlees ging daarna naar Japan, de belangrijkste afzetmarkt voor walvis, waar het als sashimi wordt gebruikt.

Maar in 2019 stapte Japan, dat wel jarenlang voor ‘wetenschappelijk onderzoek’ op walvissen jaagde, uit de International Whaling Commission en besloot weer gewoon te gaan jagen – ook al doet het dat alleen in de eigen economische zone en niet langer in de Antarctische wateren zoals voorheen. Met de toegenomen eigen Japanse vangst nam de vraag naar IJslandse walvis af.

Overigens is het de vraag hoelang de Japanners nog van hun delicatesse zullen genieten: de walvissector in Japan moet flink gesubsidieerd worden en het is de vraag of de jacht er nog een lang leven beschoren is.

Lees ook:

Jagen is het allermooiste

IJsland is onlangs, tot grote woede van een groot deel van de wereldgemeenschap, weer begonnen met de jacht op walvissen. Waarom toch? In Noorwegen weten ze het als geen ander, want daar jagen ze alweer tien jaar op de dwergvinvis, ondanks een internationaal moratorium. ‘Ik grapte weleens tegen iemand die op olifanten jaagt: mij te klein.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden