Schuldenplafond

Iets meer respijt voor schuldendeal: VS zitten pas op 5 juni zonder geld

De Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen  Beeld AP
De Amerikaanse minister van Financiën Janet YellenBeeld AP

De Verenigde Staten zitten waarschijnlijk pas op 5 juni zonder geld als er voor die tijd geen politiek akkoord komt over een verhoging van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid. Met die inschatting is minister van Financiën Janet Yellen vrijdag gekomen.

Redactie Trouw

Dat geeft de Republikeinen en Democraten in het Congres iets meer tijd om een deal te bereiken. Eerder zei Yellen nog dat de overheid mogelijk rond 1 juni al niet meer genoeg geld zou hebben om alle rekeningen te betalen.

Een deal tussen de Democraten en Republikeinen over de noodzakelijke verhoging van het schuldenplafond laat nog altijd op zich wachten. De Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Kevin McCarthy verklaarde wel tijdens het komende lange weekeinde door te zullen werken om een akkoord te bereiken. Als het niet tijdig lukt om overeenstemming te bereiken kan dat wereldwijd voor grote financiële onrust zorgen. Ook komt dan een groot deel van de Amerikaanse overheid mogelijk stil te liggen.

Yellen stelde vrijdag in een brief aan het Congres dat ze gekeken heeft naar de meest actuele financiële cijfers. Daaruit volgt dat haar ministerie in de eerste twee dagen van juni nog meer dan 130 miljard dollar (ruim 121 miljard euro) aan geplande betalingen kan verrichten. Dat betreft onder meer sociale uitkeringen. Voor de week van 5 juni staan er vervolgens nog betalingen voor een totaalbedrag van 92 miljard dollar (bijna 86 miljard euro) in de planning. Volgens Yellen lukt het zonder een verhoging van het plafond niet om al dat nodige geld op te hoesten.

Spanningen

Dan heeft het land namelijk het maximale bedrag geleend dat het Congres toestaat, waarop deze instelling de lat weer wat moet verhogen. Dat is doorgaans een routineklus in de VS, maar door de spanningen tussen de Republikeinen en Democraten wordt dat een steeds lastiger verhaal. Inmiddels lijkt er wel voortgang te zitten in het overleg tussen beide partijen. Maar volgens de laatste berichten over de onderhandelingen verschillen ze op enkele belangrijke punten nog steeds met elkaar van mening.

De Amerikaanse president Joe Biden zei vrijdag nog te hopen op een snelle doorbraak. “We zijn heel dichtbij en ik ben optimistisch”, zei hij.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden