Verenigde Staten

Iedereen blijft de Amerikaanse minister Yellen postzegels geven, maar daar vindt ze helemaal niks aan

De Amerikaanse minister van financiën Janet Yellen zou een verwoed postzegelverzamelaar zijn. Beeld AP
De Amerikaanse minister van financiën Janet Yellen zou een verwoed postzegelverzamelaar zijn.Beeld AP
Seije Slager

U kent dat wel: een feestje nadert, en u heeft geen idee wat u de jarige zal geven. Datzelfde probleem hebben wereldleiders ook. En bij een ontmoeting met een belangrijke ambtsgenoot uit het buitenland kun je al helemaal niet aankomen met een boekenbon of de vage belofte van een etentje. Dan gaan ambtenaren dus op zoek naar iets passends en persoonlijks.

Bij de Amerikaanse minister van financiën Janet Yellen komen ze steevast uit bij bijzondere postzegels. Diplomaten uit de hele wereld brengen de bijzonderste zegels voor haar mee. Het verhaal doet namelijk de ronde dat Yellen een verwoed verzamelaar is.

De Wall Street Journal wist echter te onthullen: ze heeft helemaal niks met postzegels. Het idee is waarschijnlijk ooit de wereld in geholpen doordat ze een dure postzegelcollectie opgaf als waardevol bezit, bij het aanvangen van een officiële functie. Maar dat is een erfstuk, dat ergens in een la ligt te verstoffen, meldt haar broer.

Als zo’n verhaal eenmaal rondgaat, zet het dan nog maar eens recht. Yellen heeft zelfs een lidmaatschap van de Club van Monte Carlo moeten afslaan, een prestigieus genootschap van 100 postzegelverzamelaars uit de hoogste klassen, opgericht door prins Reinier III van Monaco.

Waar je Yellen dan wel een plezier mee doet? Canada schoot onlangs in de roos: bijzondere stenen. Die spaart ze wel.

Lees ook:

De postzegel, instrument voor propaganda

Bijna een halve eeuw voor de Falklandoorlog, een strijd om een postzegel op de wereldkaart, vochten Groot-Brittannië en Argentinië een conflict uit over de eilandengroep: per postzegel.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden