Oorlogsmisdaden

ICC gaat door Israël bezette gebieden onderzoeken

ICC-aanklager Fatou Bensouda. Beeld EPA
ICC-aanklager Fatou Bensouda.Beeld EPA

De aanklager van het internationaal strafhof ICC is een officieel onderzoek begonnen naar oorlogsmisdaden in de Palestijnse gebieden. ICC-aanklager Fatou Bensouda zei woensdag dat het onderzoek zich richt op gebeurtenissen sinds 13 juni 2014 in de Westelijke Jordaanoever, de Gazastrook en Oost-Jeruzalem. Vorige maand al bepaalde het ICC, dat in Den Haag zetelt, dat het gerechtigd is om uitspraak te doen over deze gebieden.

Dat was niet meteen duidelijk, omdat het Internationaal Strafhof genocide, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden vervolgt op het territorium van staten die het zogeheten ‘statuut van Rome’ onderschrijven. Dat is als het ware een lijst van landen die het strafhof erkennen. Israël staat niet op die lijst, maar de Palestijnen wel.

‘Lange cyclus van geweld en onveiligheid’

In de verklaring die ze gisteren deed uitgaan, schrijft Bensouda dat ze zich nu verplicht voelt onderzoek te doen. Dat is niet gericht op één kant van de zaak. “Centraal moeten de slachtoffers van misdaden staan, zowel Palestijnen als Iraëliërs, die zijn gevallen tijdens de lange cyclus van geweld en onveiligheid die aan beide kanten diepe wonden heeft geslagen.”

Volgens de Israëlische premier Benjamin Netanyahu is het besluit om een onderzoek te starten ‘antisemitisch en hypocriet’. Hij wil de beslissing terugdraaien. Volgens Netanyahu wordt Israël ‘aangevallen’. “Het strafhof is opgericht om een herhaling van de gruweldaden van de nazi’s te voorkomen, maar nu keert het zich tegen de staat van het Joodse volk.”

Volgens de Palestijnse minister van buitenlandse zaken is het onderzoek juist noodzakelijk en urgent. “De misdaden die zijn uitgevoerd door de Israëlische bezetter tegen het Palestijnse volk zijn systematisch en wijdverbreid.”

Het Internationaal Strafhof heeft overigens nog geen idee hoe het onderzoek zal worden uitgevoerd. De coronapandemie maakt echt onderzoeken moeilijk, en bovendien heeft het ICC last van geldgebrek en een drukke agenda. “Van zowel de Israëlische als de Palestijnse slachtoffers vragen we daarom geduld”, schrijft Bensouda.

Lees ook:

Rapport: ‘wantrouwen’ en ‘angstcultuur’ binnen Internationaal Strafhof

Bureaucratie, slecht leiderschap en intimidatie bij het Internationaal Strafhof in Den Haag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden