null

Kernbom

IAEA in gesprek met Iran na berichten over hoge uraniumverrijking

Het internationale atoomagentschap IAEA heeft aangekondigd de resultaten van recente verificatieactiviteiten met Iran te bespreken. Eerder zondag had persbureau Bloomberg gemeld dat het agentschap in Iran uranium had ontdekt dat verrijkt was tot 84 procent zuiverheid.

ANP

Een zuiverheid van 90 procent is genoeg om een kernbom mee te maken, dus Iran komt daar steeds dichter bij in de buurt.

In november bracht het IAEA naar buiten dat Iran in de ondergrondse atoomfaciliteit Fordo was begonnen met het verrijken van uranium met een zuiverheid tot 60 procent, Meerdere westerse landen veroordeelden die verrijking destijds al, omdat bekend was dat in Fordo de verrijking flink zou kunnen worden opgevoerd.

De verhoogde uraniumverrijking door Iran is in strijd met de afspraken die in 2015 gemaakt zijn om het atoomprogramma van Iran te beheersen. Teheran trekt zich daar nog maar weinig van aan sinds de VS zich onder oud-president Donald Trump terugtrokken uit het akkoord. De onderhandelingen om die overeenkomst nieuw leven in te blazen zitten al geruime tijd muurvast.

Iran ontkent dat het de ambitie heeft om kernwapens te produceren en zegt dat het atoomprogramma puur dient voor het opwekken van energie en de wetenschap.

Lees ook:

Een hernieuwd atoomakkoord met Iran is verder weg dan ooit: ‘Het is niet dood, maar het beweegt niet meer’
De oorlog in Oekraïne en de harde repressie van de demonstraties in Iran beperken de kans op een nieuw nucleair akkoord. Toch wil de baas van het Atoomagentschap afreizen naar Teheran.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden