Noodhulp

Hulpverleners aan de slag in Afghaans aardbevingsgebied: ‘Onze vrachtwagens met voedsel zullen de hele dag doorrijden’

Afghaanse families in de getroffen provincie Paktika bivakkeren in noodtenten.  Beeld ANP / EPA
Afghaanse families in de getroffen provincie Paktika bivakkeren in noodtenten.Beeld ANP / EPA

De Afghaanse provincie Paktika werd deze week getroffen door de dodelijkste aardbeving in twee decennia. Het afgelegen gebied is lastig te bereiken voor hulporganisaties.

Freek Dijkstra

“Vanochtend zijn achttien vrachtwagens met 170 ton aan ingedroogd voedsel richting Paktika vertrokken”, vertelt Shelley Thakral van het Wereldvoedselprogramma (WFP) vanuit Kabul. Waarschijnlijk zullen de vrachtwagens het getroffen gebied vannacht pas bereiken. “Ze zullen de hele dag doorrijden. Dit land is enorm uitgestrekt en er zijn weinig wegen die voldoende verstevigd zijn om zulke grote vrachtwagens aan te kunnen.”

Veel mensen in de regio zijn afhankelijk van de hulp van het WFP. Zo’n 2000 huizen zijn ingestort, waar gemiddeld zeven mensen per huis in woonden. Die slapen nu buiten zonder zekere voedselvoorziening.

Thakral staat in de loods vanwaaruit de vrachtwagens vertrekken. Op de achtergrond is een hoop drukte te horen; mensen die naar elkaar roepen, piepende heftrucks. Het is duidelijk dat alles op volle sterkte draait bij het WFP in Kabul. “Maar we zijn hierop voorbereid”, zegt Thakral. “De humanitaire crisis in Afghanistan begon al lang voor de aardbeving van maandag. Er zijn ongelooflijk veel mensen voor wie acute voedseltekorten dreigen; afgelopen maand heeft onze hulp meer dan 18 miljoen mensen bereikt. Nu de aardbeving daar nog bovenop komt, is het maar goed dat we begin dit jaar onze capaciteit hebben opgeschroefd.”

Naar een plek rijden om te kunnen bellen

Hoe voorbereid ook, de situatie in de provincie Paktika plaatst de hulpverleners voor grote uitdagingen. “Sinds vanochtend hebben we een team in het getroffen gebied, maar we hebben ze sinds hun aankomst nog niet gesproken”, vertelt Thakral. “De provincie is enorm desolaat. Je hebt maar op weinig plaatsen telefoonverbinding, er wordt veel gecommuniceerd via radio. Om te bellen moeten ze speciaal naar een plek rijden met bereik, dus we moeten ze eerst tijd geven om ter plekke hun werk te doen.”

Het team ter plekke maakt nu een eerste inschatting van de schade en bepaalt waar de hulpgoederen in de vrachtwagens als eerste heen moeten. Geprobeerd wordt om distributiecentra op te zetten voordat de vrachtwagens er zijn. “Ons team werkt onontkoombaar onder tijdsdruk. Er zijn simpelweg te veel vragen waar je geen antwoord op krijgt tot je ter plaatse bent: welke wegen zijn nog begaanbaar, welke dorpen zijn al geëvacueerd, en ga zo maar door.”

Ondanks die onzekerheid staan hulporganisaties in doorlopend contact met elkaar om de noodhulp te coördineren. Zo zijn er al mensen van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) om vluchtelingen op te vangen en te verzorgen.

Veel hulporganisaties vertrokken

Hoewel dit vanzelfsprekend klinkt, zijn er minder hulporganisaties dan voorheen in het gebied. Toen de Taliban in augustus 2021 aan de macht kwamen in Afghanistan zijn veel organisaties vertrokken. Het WFP was een van de weinige organisatie die doorgingen met het werk. “Ik kan nog niet zeggen of de andere organisaties nu weer terugkomen”, zegt Tharkal. “Maar de hulp is hier hard nodig.”

Lees ook:

Zeker duizend doden bij aardbeving in Afghanistan, VN-hulp is onderweg

Een aardbeving met een kracht van 6,1 op de schaal van Richter heeft het oosten van Afghanistan getroffen. Zeker duizend mensen zijn om het leven gekomen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden