Impeachment

Hulp aan Oekraïne werd 90 minuten na telefoongesprek tussen Trump en Zelenski bevroren

De Amerikaanse president Donald Trump (rechts) en zijn Oekraïense collega Volodimir Zelenski tijdens een VN-top in september.Beeld AFP

Amper anderhalf uur na het controversiële telefoontje tussen president Donald Trump en zijn Oekraïense collega Volodimir Zelenski zou een verantwoordelijke voor de Amerikaanse begroting hebben gevraagd om ‘te wachten’ met het overmaken van financiële hulp aan het Oekraïense leger. Dat blijkt uit een e-mail die zondag is gepubliceerd. 

De e-mail maakt deel uit van een reeks berichten die door het Center for Public Integrity, een groep van onderzoeksjournalisten, openbaar werd gemaakt.

Trump is de derde president in de Amerikaanse geschiedenis tegen wie een afzettingsprocedure is gestart. De impeachmentprocedure begon in september nadat hij Zelenski tijdens het bewuste telefoongesprek zou hebben gevraagd een onderzoek in te stellen naar de Democratische presidentskandidaat Joe Biden en zijn zoon, Hunter. Trump wordt ervan beschuldigd de Amerikaanse hulp aan Oekraïne aan dat verzoek te hebben gekoppeld.

De e-mail van Michael Duffy van het bureau voor management en begroting is op 25 juli 2019 om 11.04 uur verstuurd, één uur en 31 minuten nadat Trump en Zelenski hun conversatie hadden beëindigd. “Wilt u, gelet op de instructies die ik heb ontvangen en rekening houdende met het voornemen van de regering om de hulp aan Oekraïne te onderzoeken (...), nog even wachten met het overmaken van de door het ministerie van defensie beloofde nieuwe fondsen”, schreef hij. “Gezien het gevoelige karakter van dit verzoek zou ik het op prijs stellen om het aantal personen die op de hoogte moeten worden gebracht, strikt te beperken.”

Geheim houden

In een rapport van 2 december hadden de Republikeinse aanhangers van Trump in het Huis van Afgevaardigden zich al uitgesproken in het voordeel van Duffy. Ze wezen erop dat dergelijke verzoeken ‘niet ongebruikelijk’ zijn. De Republikeinse senator Ron Johnson verklaarde zondag op de televisiezender ABC dat de publicatie van de e-mail geen enkel nieuw element toevoegt aan het dossier tegen de president. De Democratische senator Chuck Schumer ziet daarentegen in de e-mail een ‘explosieve’ onthulling. “Indien er niets mis is met het inhouden van de fondsen, waarom wilde Michael Duffey dan dat niemand wist wat hij had gedaan”, klonk het op Twitter.

Zelf houdt Trump vol dat hij niets verkeerd heeft gedaan. Hij meent dat hij het slachtoffer is van een ‘heksenjacht’ en een ‘poging tot staatsgreep’.

Lees ook:

Trump en Zelenski: gewoon een telefoontje, of een klassiek maffioos afpersingsgesprek?

De kans dat Trump daadwerkelijk afgezet wordt, lijkt klein. Wel kan de Amerikaanse president politiek beschadigd raken. Maar dat kunnen zijn tegenstanders evengoed.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden