Aangifte

Houellebecq en Grote Moskee begraven de strijdbijl, met dank aan de Franse opperrabbijn

Michel Houellebecq in 2019.  Beeld AFP
Michel Houellebecq in 2019.Beeld AFP

De Franse schrijver Michel Houellebecq en de rector van de Grote Moskee in Parijs accepteerden beiden een uitnodiging tot bemiddeling van Franse operrabbijn Haïm Korsia. Nu laat de moskee aangifte achterwege.

Chiel de Groot

Meerdere islamitische en antiracistische organisaties kondigden aan de succesvolle schrijver Michel Houellebecq aan te klagen voor haatzaaien na diens uitspraken in een lang interview met het nationalistische magazine Front Populaire (‘Volksfront’). Houellebecq noemde onder andere de theorie dat moslimmigranten autochtone Fransen zullen verdringen, ‘een feit’ en voorspelde aanslagen op moslims.

Een van Houellebecqs zichtbaarste critici was Chems-Eddine Hafiz, rector van de Grote Moskee in Parijs. Opperrabijn Haïm Korsia nodigde beide mannen in dagblad le Figaro uit voor een gesprek. Dat vond vorige week plaats, voordat Houellebecq voor filmopnamen naar Guadeloupe vloog.

Voorspelling genuanceerd

Houellebecq gaf aan dat zijn uitspraken gezien moeten worden in de context van het zes uur durende interview. Hij gaf toe dat sommige uitspraken voor tweeërlei uitleg vatbaar waren en nuanceerde zijn voorspelling van een opstand door autochtone Fransen: “Ik geloof niet dat de omstandigheden daar nu naar zijn.”

Ook beloofde hij in april met een volledige verduidelijking te komen, in boekvorm. In afwachting daarvan laat Hafiz de aanklacht varen.

Rabbi Korsia toonde zich in zijn nopjes met het voorkomen van een rechtszaak die ‘voor alle partijen onnodig en schadelijk’ zou zijn. Ook Houellebecq is ‘oprecht tevreden’. “Dit soort debatten moeten niet in de rechtszaal beslist worden.”

Toch is de kwestie nog niet klaar. De Franse Raad voor Moslims en de Unie van Moskeeën hebben sinds het gesprek laten weten alsnog aangifte te doen.

Lees ook:

Hoe serieus zijn Houellebecqs provocaties? ‘Hij kan een grote rol spelen in het salonfähig maken van de omvolkingstheorie’

Een Parijse moskee en een antiracismeorganisatie vinden dat de Franse schrijver Michel Houellebecq aanzet tot haat tegen moslims. Eerder zorgden zijn uitspraken en werk ook al voor controverse. Waar zit de angel?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden