Obamacare

Hooggerechtshof houdt Obama’s zorgwet overeind

Demonstranten voor het Amerikaanse Hooggerechtshof in Washington DC. Beeld AFP
Demonstranten voor het Amerikaanse Hooggerechtshof in Washington DC.Beeld AFP

Opnieuw zijn de Republikeinen er niet in geslaagd de zorgwet van oud-president Obama via de hoogste Amerikaanse rechter buiten werking te stellen.

De Affordable Care Act, de Amerikaanse zorgwet die ook bekendstaat als Obamacare, heeft donderdag een derde poging overleefd om hem bij het Hooggerechtshof aan te vechten. Een ruime meerderheid van zeven van de negen rechters verklaarde de door een groep Republikeinen aangespannen zaak niet-ontvankelijk.

De wet uit 2010 geldt als het kroonjuweel van het presidentschap van Barack Obama. Het aantal onverzekerden werd drastisch teruggebracht. Als het Hooggerechtshof de redenering van enkele lagere rechters had gevolgd, hadden ruim 20 miljoen burgers ineens zonder zorgverzekering gezeten.

Republikeinen, die vinden dat zorgverzekeringen een puur private zaak horen te zijn, proberen al ruim tien jaar om de wet van Obama om zeep te helpen, maar slagen daar tot nu toe niet in. Amerikanen raakten er intussen aan gewend; in opiniepeilingen stijgt het aantal voorstanders van de wet al jaren gestaag, en daalt het aantal tegenstanders.

Geen legitiem belang

Dat het Hooggerechtshof onder president Trump een duidelijke conservatieve meerderheid kreeg, maakte sommige Democraten evengoed ietwat nerveus voor deze uitspraak, net zoals ze nerveus zijn voor wat er gebeurt als er straks weer eens een anti-abortuswet op het bordje van dit Hooggerechtshof belandt.

Maar dat de opperrechters Obamacare nu overeind laten, daar kunnen nog niet te veel conclusies aan verbonden worden. De aanklacht werd namelijk met een procedureel argument afgewezen: de klagers zouden geen legitiem belang hebben bij hun klacht. Zo schoven de rechters de hete aardappel door, en hoefden ze geen inhoudelijke uitspraak te doen over de vraag of de zorgwet in zijn huidige vorm grondwettelijk is.

Lees ook:

Wie krijgt het Hooggerechtshof terug in zijn hok?

In het Amerikaanse Hooggerechtshof werd een conservatieve meerderheid voor decennia bezegeld, terwijl de bevolking als geheel juist progressiever wordt. Is het erg als het Hof geen afspiegeling is van de samenleving?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden