Uitspraak milieuagentschap

Hooggerechtshof gooit roet in het eten van Bidens klimaatplannen

Het Hooggerechtshof kwam donderdag met verschillende uitspraken.  Beeld Getty Images
Het Hooggerechtshof kwam donderdag met verschillende uitspraken.Beeld Getty Images

Door een uitspraak van het Amerikaanse Hooggerechtshof is het de vraag of Biden zijn klimaatdoelen werkelijkheid ziet worden.

Redactie Trouw

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft donderdag de invloed van het Environmental Protection Agency (EPA), het milieuagentschap van de overheid, flink beteugeld. Het hof oordeelde in de zaak West Virginia vs. EPA dat het EPA minder te zeggen zal krijgen in het reguleren van de uitstoot van broeikasgassen van energiecentrales en bedrijven. Het is een klap voor de klimaatplannen van de regering-Biden, die de uitstoot van broeikasgassen flink wil terugschroeven.

De stemming was 6-3, de drie liberale opperrechters in het hof stemden tegen. Volgens hen heeft de conservatieve meerderheid het EPA nu de macht ontnomen ‘om te reageren op de meest dringende milieu-uitdaging van onze tijd’.

Biden wil voor 2030 de uitstoot van broeikasgassen in de Verenigde Staten halveren, en het Amerikaanse elektriciteitsnet moet in 2035 klimaatneutraal zijn. Maar nu het EPA veel minder te zeggen heeft in het beperken van de uitstoot, is het de vraag hoe realistisch het is dat Biden zijn klimaatdoelen zal halen.

Omstreden asielprogramma

Het Hooggerechtshof kwam gisteren ook met een oordeel in de zaak Biden versus Texas, en besloot dat president Biden een einde kan maken aan een omstreden programma waardoor niet-Mexicaanse asielzoekers die vanuit Mexico de grens oversteken naar de VS hun asielaanvraag gedwongen moeten afwachten in Mexico.

Dat programma, ook wel bekend als ‘Remain in Mexico’, was ingesteld door Bidens voorganger Donald Trump. Mensenrechtenorganisaties waren erg kritisch over het programma, en waarschuwde dat asielzoekers die in Mexico moesten wachten regelmatig te maken kregen met gewelddadige bendes, mishandeling en seksueel geweld.

Lees ook:

Na een jaar is het presidentschap van Biden vastgelopen

Precies een jaar zit Joe Biden nu in het Witte Huis. Zijn populariteit is gezakt en zijn belangrijkste wet komt maar niet door het Congres. De beloofde hervormingen laten op zich wachten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden