Salah Abdeslam

Hoofdverdachte van de aanslagen in Parijs krijgt uitzonderlijk hoge strafeis

Salah Abdeslam voor de rechter  Beeld AFP
Salah Abdeslam voor de rechterBeeld AFP

Tegen de hoofdverdachte van de aanslagen in Parijs in 2015 is een levenslange gevangenisstraf geëist, zonder kans op vroegtijdige vrijlating.

Redactie Trouw

Die voor Frankrijk uitzonderlijk hoge eis klonk vrijdag in de rechtszaal tegen de enige overlevende verdachte van de aanslagen in concertzaal Bataclan, bij stadion Stade de France en verschillende restaurants en cafés.

Bij die aanslagen op 13 november 2015 kwamen 130 mensen om het leven, de meesten van hen in de Bataclan. De terreurdaden zijn opgeëist door Islamitische Staat (IS).

Levenslang betekent in Frankrijk gewoonlijk een straf van dertig jaar, bij goed gedrag kan de veroordeelde na twintig tot 25 jaar vrijkomen. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft uitgesproken dat levenslang zonder mogelijkheid om vrij te komen, een ongewenste straf is. Maar de aanklagers in Parijs achten die straf de enige gepaste voor Salah Abdeslam, die in maart 2016 werd opgepakt in België.

Abdeslam bood zijn excuses aan voor ‘alle slachtoffers’

Abdeslam vluchtte vlak voor de aanslagen in Parijs, volgens eerdere berichten omdat zijn bomvest niet afging. In de rechtszaal verklaarde hij echter dat hij zich ter plaatse bedacht had. Toen hij de mensen om zich heen zag in het café waar hij zijn bomgordel moest laten afgaan, zou hij besloten hebben het niet te doen. Abdeslam bood zijn excuses aan voor “alle slachtoffers”.

Belgische aanklagers verdenken hem ook van betrokkenheid bij de aanslagen in Brussel, vier dagen na zijn arrestatie. Hij is uitgeleverd aan Frankrijk, maar is in België al veroordeeld tot twintig jaar celstraf voor een schietpartij waarbij drie agenten gewond raakten.

Naast Abdeslam staan nog negentien mensen terecht voor betrokkenheid bij de aanslagen in Parijs. Zij zouden niet direct de aanslagen hebben voorbereid, maar hebben geholpen met bijvoorbeeld het bieden van onderdak of het leveren van wapens. Tegen hen is tussen de vijf en twintig jaar cel geëist. Zes personen worden bij verstek berecht, onder wie vijf vooraanstaande IS-leden die vermoedelijk in Syrië zijn overleden.

Twee hooggeplaatste leiders van IS, die vermoedelijk dood zijn en in hun afwezigheid zijn berecht, moeten volgens de aanklagers ook levenslang krijgen. Tegen de Belg Mohammed Abrini, ‘de man met de hoed’ die te zien is op camerabeelden van voor de aanslagen in Brussel in 2016, werd eveneens levenslang geëist wegens zijn betrokkenheid bij de aanslagen in Parijs. Ook Oussama Attar, de verdachte die gezien wordt als opdrachtgever van de aanslagen, moet als het aan het OM ligt levenslang de cel in.

Zeven van de acht aanslagplegers bliezen zichzelf op of werden gedood door de politie. De Parijse rechtbank komt op 29 juni met een uitspraak, bijna tien maanden na het begin van het megaproces.

Lees ook:
Salah Abdeslam: Patatjihadist of logistieke spil?

Was Salah Abdeslam, de enige nog levende terrorist van de groep die in Parijs 130 mensen vermoordde, een sleutelfiguur? Of wist hij niet half waar hij mee bezig was?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden