Verenigde Staten

Hoofd Amerikaanse grenswacht dient met tegenzin ontslag in

Migranten uit Venezuela steken de Rio Bravo rivier over vanuit Mexico naar El Paso, in de Amerikaanse staat Texas. Beeld REUTERS
Migranten uit Venezuela steken de Rio Bravo rivier over vanuit Mexico naar El Paso, in de Amerikaanse staat Texas.Beeld REUTERS

Het hoofd van de US Customs and Border Protection (CBP), de Amerikaanse overheidsdienst die belast is met de grensbewaking, stapt op. Het Witte Huis meldt op zaterdag dat het het ontslag van Christopher Magnus aanvaardt.

Redactie Trouw

Een dag eerder berichtten Amerikaanse media dat Magnus, die voorheen politichef was in steden in Arizona en Californië, gevraagd werd op te stappen. Als hij zijn ontslag niet zelf indiende, zou de overheid ontslaan, was hem te kennen gegeven door minister van Binnenlandse Veiligheid Alejandro Mayorkas. Eerder zei Magnus nog tegen de krant The Washington Post dat hij niet van plan was zijn baan op te geven.

CBP wordt er regelmatig van beschuldigd migranten slecht te behandelen; Magnus wilde een interne cultuurverandering bewerkstelligen. Hij zou het echter niet eens kunnen worden met beleidsmakers over de aanpak van recordaantallen migranten die de Amerikaanse grens met Mexico oversteken.

Tussen oktober 2021 en september 2022 (het Amerikaanse boekjaar) werden aan de zuidgrens van het land 2,28 miljoen migranten zonder papieren opgepakt, tegenover 1,73 miljoen in dezelfde periode een jaar eerder.

Sinds het aantreden van president Joe Biden neemt het aantal mensen dat de VS probeert te bereiken vanuit Centraal-Amerika toe. Steeds meer mensen verlaten Centraal-Amerika vanwege de armoede en het geweld die daar heersen. Recentelijk dagen ook veel migranten uit Venezuela op aan de grens.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden