Sculptuur

Hongkongse universiteit haalt beeld voor slachtoffers Tiananmenplein weg

Het standbeeld stond begin oktober van dit jaar nog bij de universiteit. Beeld AFP
Het standbeeld stond begin oktober van dit jaar nog bij de universiteit.Beeld AFP

Voor de oudste universiteit van Hongkong is donderdagochtend (lokale tijd) een monument weggehaald, dat was geplaatst ter ere van de dodelijke slachtoffers die vielen bij de protesten op het Tiananmenplein in Beijing, in 1989. De sculptuur, Pillar of Shame genaamd, werd in 1997 gemaakt door de Deense kunstenaar Jens Galschiot.

Redactie

“De beslissing om het verouderde monument weg te halen is gebaseerd op juridisch advies en een risicoanalyse”, schrijft de University of Hong Kong (HKU) in een verklaring. Het zou in ‘het belang van de universiteit’ zijn om het acht meter hoge beeld na 24 jaar weg te laten halen. Die beslissing werd al in oktober genomen.

Woensdagavond verschenen er plastic schotten rond het kunstwerk. Een verslaggever van persbureau AFP hoorde het geluid van boormachines en andere apparatuur en zag enkele uren later hoe het ingepakte beeld werd weggetakeld.

Kunstenaar Galschiot noemt het ‘vreemd’ en ‘schokkend’ dat het beeld, dat volgens hem nog altijd zijn privébezit is, door de universiteit is weggehaald. “Het is een zeer kostbaar werk. Als het vernield wordt, zal ik uiteraard een aanklacht indienen. Het is niet eerlijk”, aldus Galschiot. Hij zegt niet op de hoogte te zijn gebracht van het voornemen om het kunstwerk te verplaatsen.

Het protest dat in 1989 in Beijing plaatsvond op het Tiananmenplein, dat ook bekendstaat als het Plein van de Hemelse Vrede, kostte aan zeker honderden mensen het leven. Het protest tegen de communistische regering werd door het leger hardhandig beëindigd.

In tegenstelling tot op het Chinese vasteland kon het Tiananmenprotest in Hongkong tot recentelijk wel worden herdacht, omdat de Britse kroonkolonie sinds 1997 een semi-autonome regio van China is met een eigen minigrondwet. Door de invloed van de centrale regering zijn de democratische vrijheden in Hongkong echter beperkt en is de prodemocratische beweging de kop ingedrukt.

Prodemocratische activisten, onder wie de Hongkongse mediatycoon Jimmy Lai (74), werden onlangs veroordeeld tot maandenlange celstraffen wegens deelname aan een volgens de Hongkongse autoriteiten illegale Tiananmen-herdenking.

Het standbeeld Pillar of Shame wordt weggedragen. Beeld AP
Het standbeeld Pillar of Shame wordt weggedragen.Beeld AP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden