China

Hongkong maakt zich op voor zwaar gecontroleerde verkiezingen

Een verkiezingsposter voor Stanley Ng Chau-pei, kandidaat in de verkiezingen voor het Hongkongse parlement zondag.  Beeld AFP
Een verkiezingsposter voor Stanley Ng Chau-pei, kandidaat in de verkiezingen voor het Hongkongse parlement zondag.Beeld AFP

De inwoners van Hongkong hebben weinig keus als ze zondag gaan kiezen. Zelfs oproepen om blanco te stemmen is riskant nu de stad volledig in de greep is van China.

Gijs Moes

Hongkong kijkt al meer dan een jaar uit naar verkiezingen voor het lokale parlement. Maar nu die zondag eindelijk gehouden worden, zitten veel democratische politici achter tralies. Anderen zijn gevlucht, om de Chinese justitie te ontlopen. De weinige overgebleven activisten roepen op om niet of blanco te gaan stemmen – en ook daarvoor kunnen ze gearresteerd worden.

Al in september 2020 zouden de Hongkongers naar de stembus gaan, volgens de plannen. Maar de coronapandemie – die in Hongkong zeer efficiënt bestreden is – gooide roet in het eten. Dat was in ieder geval de reden die de lokale regering gaf voor het uitstel. Democratische politici wantrouwden dat argument, zij vermoedden dat de regering vreesde voor de uitslag van de verkiezingen.

Toenemende Chinese invloed

In de stad die in 1997 door de Britten werd overgedragen aan China, onder voorwaarde dat Hongkong vijftig jaar lang een vorm van zelfbestuur zou kennen, hadden de democraten de afgelopen jaren de wind stevig in de zeilen.

De inwoners gingen in 2019 massaal de straat op om meer zelfstandigheid te eisen voor hun stad. Bij verkiezingen voor buurtraden, aan het eind van dat jaar, scoorden politici die meer democratie eisten zeer goed. Veel Hongkongse kiezers werden gemotiveerd door de vrees voor toenemende Chinese invloed, zeker na de invoering van een nieuwe veiligheidswet die de politie en justitie vergaande bevoegdheden geeft.

Maar het beetje hoop dat de democraten nog hadden werd in februari van dit jaar de de kop ingedrukt, toen 47 democratische activisten werden aangeklaagd wegens ondermijning van de staat. Ze hadden voorverkiezingen georganiseerd die volgens de autoriteiten illegaal zijn.

Onder de democraten die nog vastzitten zijn bekende politici, zoals Claudia Mo en Joshua Wong. Hun rechtszaak is vorige maand uitgesteld tot maart 2022. Andere democratische politici, zoals Nathan Law, zijn bijtijds gevlucht en zetten hun acties nu vanuit het buitenland voort.

Nog maar een kwart direct gekozen

De samenstelling van het Hongkongse parlement, de LegCo, is ondertussen gewijzigd. Waar eerder de helft van de leden direct werd gekozen – de andere helft indirect door bepaalde beroepsgroepen – is dat nu nog maar een kwart. Bovendien worden alle kandidaten vooraf gescreend door de autoriteiten, alleen echte ‘patriotten’ mogen nog deelnemen.

Volgens Law zijn de verkiezingen daarmee niet meer dan een ‘selectie door Peking’. De media zijn in het afgelopen jaar bovendien steeds meer onder controle van de autoriteiten gekomen.

De weinige overgebleven activisten in Hongkong hebben vrijwel geen politieke bewegingsruimte meer. In de afgelopen dagen zijn al zeker tien personen aangehouden omdat ze via sociale media oproepen zondag niet te gaan stemmen, of blanco – ook al is het onduidelijk waarom dat niet zou mogen. Voor de Chinese en Hongkongse autoriteiten lijkt nu vooral te tellen hoeveel mensen er straks gaan stemmen.

Lees ook:

De inwoners van Hongkong weten dat hun oude leven voorbij is

Hongkong was een vrije en bruisende stad. Maar de inwoners weten dat hun oude leven voorbij is, nu China hen met nieuwe wetgeving onder de duim kan houden. ‘We zijn onze vrijheid van meningsuiting kwijtgeraakt.’

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden