ThailandMajesteitsschennis
Hongerstakers zetten strenge Thaise wetten over majesteitsschennis onder druk
Tornen aan de strenge wetgeving rondom majesteitsschennis gold in Thailand lang als taboe, maar hongerstakers lijken de discussie nu toch op gang te krijgen.
Backpackers in Thailand worden er door reisgidsen voor gewaarschuwd: ga vooral niet op briefgeld staan. Ook niet per ongeluk. Je zou er maar zo de koninklijke beeltenis mee kunnen bezoedelen. En daar staan strenge straffen op in het land, hele strenge.
Thailand kent zo’n beetje de strengste wetgeving ter wereld als het aankomt op majesteitsschennis. Alleen al klagen over deze ‘artikel 112-wetten’ gold lang als taboe, maar de oppositie lijkt het nu toch aan te durven. Aanleiding is de nu al twee weken durende hongerstaking van drie activisten.
Eerder deze week werd een kledingverkoper uit Chiang Rai veroordeeld tot 28 jaar cel. Het is de op een na zwaarste veroordeling uitgesproken onder artikel 112, het record is 43 jaar. De afgelopen jaren zijn al honderden mensen vastgezet voor het beledigen van de Chakri-dynastie, waaruit koning Vajiralongkorn afkomstig is.
Hongerstakende maaltijdbezorgers
Tantawan Tuatulanon (21) en Orawan Phuphong (23) waren al eerder veroordeeld, op borgtocht vrijgelaten, maar lieten zich half januari uit solidariteit vastzetten en zijn in hongerstaking gegaan. Dinsdag werden de twee jonge vrouwen opgenomen in het ziekenhuis. Ook in het ziekenhuis ligt de hongerstakende maaltijdbezorger Sitthichok Sethasavet (26), die ontkent een portret van de koning in brand te hebben gestoken en zegt dat juist te hebben geblust. Begin januari werd hij veroordeeld tot meer dan twee jaar cel.
Dinsdag hadden activisten een gesprek over de wetgeving met oppositiepartij Pheu Thai, een nieuwe incarnatie van de partij van de Shinawatra-clan. De in ballingschap verkerende voormalige premier Yingluck Shinawatra sprak zich in het verleden ook al kritisch uit over de strenge majesteitswetten.
De Pheu Thai-partij hield zich na het overleg op de vlakte, maar geldt als kanshebber voor de aankomende verkiezingen in mei. Mocht het campagne gaan voeren op de versoepeling van de 112-wetgeving zou dat een unicum zijn: nooit eerder durfde een politieke partij in Thailand zijn vingers te branden aan de majesteitswetten. Van de regeringscoalitie van zeventien partijen is er zelfs eentje die de wetten zou willen aanscherpen.
Ook parlementariërs van de Vooruitgangspartij, een kleinere oppositiepartij, roepen nu op te kijken naar amendementen voor de wetgeving, die volgens hen wordt misbruikt om dissidenten het zwijgen op te leggen.
Lees ook:
Die legale Thaise joint blijkt ineens niet zo legaal
Thailand legaliseerde de cannabisteelt, -handel en -gebruik, maar keert nu op zijn schreden terug.