Corona

Hongarije zal de noodtoestand beëindigen, maar er zit een adder onder het gras

Premier Viktor Orban (midden) zingt het volkslied in het parlement.  Beeld AFP
Premier Viktor Orban (midden) zingt het volkslied in het parlement.Beeld AFP

Critici hadden het niet gedacht, maar dinsdag is het Hongaarse parlement akkoord gegaan met een einde aan de noodtoestand, een voorstel dat de regering-Orbán zelf had ingediend.

Die noodtoestand gaf de regering de mogelijkheid om per decreet te regeren. Het land kreeg internationaal veel kritiek, omdat er geen einddatum aan was gekoppeld. Nu zal de regering die alsnog bepalen: eerder is gesproken over 20 juni. De coronacrisis lijkt grotendeels onder controle in Hongarije; daarom zijn veel maatregelen al teruggedraaid en zijn extra bevoegdheden niet meer nodig.

Toch komt het voor veel critici van de regering-Orbán als een verrassing dat de regering na slechts tweeënhalve maand haar uitgebreide macht zo bereidwillig opgeeft. Gezien de reputatie van premier Viktor Orbán, die erom bekendstaat nogal eens democratische waarden aan zijn laars te lappen, vreesden zij dat het lang kon duren voordat zijn regering die extra macht vrijwillig zou opgeven. Die zorgen blijken onterecht. Volgens de regering-Orbán is dat bewijs dat Hongarije oneerlijk hard wordt veroordeeld door de EU en de internationale pers.

Medische noodtoestand

Mensenrechtenorganisaties als Amnesty International en het Helsinki Comité wijzen er in een gezamenlijke verklaring echter op dat het parlement dinsdag ook een ander voorstel heeft goedgekeurd. De regering krijgt de mogelijkheid om een ‘medische’ noodtoestand af te kondigen, onder meer in het geval van een tweede coronagolf. Daarvoor is geen instemming van het parlement meer nodig, slechts een aanbeveling van hoofdarts Cecilia Müller.

Die nieuwe noodtoestand kan zes maanden duren, met een mogelijkheid tot verlenging. Ook tot die verlenging kan de regering zelf beslissen. De organisaties zijn bang dat beëindiging van de noodtoestand in de praktijk door een nog veel langere noodtoestand kan worden gevolgd.

De Hongaarse regering verlengt al drie jaar lang elk halfjaar de noodtoestand die geldt aan de grens: ondanks het feit dat de migratiecrisis daar begin vorig jaar al officieel ten einde verklaard werd.

Lees ook:

Orban grijpt de coronacrisis aan om het Hongaarse parlement buitenspel te zetten

De Hongaarse premier Viktor Orban lijkt de coronacrisis aan te grijpen om zijn macht verder uit te breiden. Een wetsvoorstel zet het parlement voor onbepaalde tijd buitenspel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden