LHBTI-rechten

Hongarije werkt aan ban op adoptie door homostellen

De Hongaarse minister van Justitie, Judit Varga. Beeld REUTERS
De Hongaarse minister van Justitie, Judit Varga.Beeld REUTERS

De Hongaarse regering wil in de grondwet laten opnemen dat ‘de moeder een vrouw is en de vader een man’ en dat het geslacht gedefinieerd wordt als dat van bij de geboorte. Sinds mei is het in Hongarije al verboden om een geslachtsverandering te laten registreren in de burgerlijke stand.

Met de aanpassing moet worden gegarandeerd dat ‘kinderen opgroeien met de waarden van de christelijke cultuur van Hongarije, aldus minister van Justitie Judit Varga die het ontwerpamendement naar het parlement stuurde om de passages op te nemen in de grondwet. “De basis voor een gezin is het huwelijk", aldus Varga. “De moeder is een vrouw, de vader is een man.” Voor lhbti-stellen zou het door deze toevoeging onmogelijk worden om bijvoorbeeld kinderen te adopteren in het land.

Het ontwerpamendement komt er terwijl Boedapest zich binnen de Europese Unie verzet tegen een systeem waarbij Europese subsidies gekoppeld worden aan het respecteren van de rechtsstaat en het handvest van de grondrechten van de EU. Hongaars premier Viktor Orban dreigt met een veto tegen de Europese begroting als het er komt.

Hongarije krijgt regelmatig kritiek dat het wetten aanneemt en hervormingen doorvoert die niet in overeenstemming zijn met het Europese recht en de Europese waarden. Tegen Boedapest loopt binnen de EU een zogenaamde Artikel 7-procedure naar aanleiding van schendingen van de rechtsstaat. Die kan er uiteindelijk toe leiden dat Hongarije zijn stemrecht in de Europese ministerraden verliest.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden