Toetreding

Hongarije stemt in met toetreding Finland tot NAVO

De Hongaarse premier Viktor Orbán (rechtsonder) bij de parlementaire stemming over de toetreding van Finland tot de NAVO. Beeld AP
De Hongaarse premier Viktor Orbán (rechtsonder) bij de parlementaire stemming over de toetreding van Finland tot de NAVO.Beeld AP

Het Hongaarse parlement heeft maandag ingestemd met de toetreding van Finland tot de NAVO. Daarmee is een einde gekomen aan het maandenlange getreuzel van de regerende Fidesz-partij.

ANP

Finland en Zweden verzochten vorig jaar lid te worden van de westerse militaire alliantie. Hongarije en Turkije lagen echter dwars. Alle andere NAVO-landen stemden vorig jaar al in met de toetreding van de twee Noord-Europese landen. Nieuwe leden moeten worden goedgekeurd door alle lidstaten.

Wanneer het Turkse parlement zich buigt over de toetreding van Finland is nog onbekend, maar president Recep Tayyip Erdogan heeft eerder toegezegd dat het zich mag buigen over het ratificatieproces. Erdogan zei te hopen dat de volksvertegenwoordigers het voorstel nog voor de verkiezingen in mei bespreken.

Over de toetreding van Zweden is door Hongarije nog geen besluit genomen. Voor de Turkse president is het Zweedse lidmaatschap ook nog lang geen uitgemaakte zaak. Ankara is van mening dat Stockholm niet hard genoeg optreedt tegen aanhangers van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK) en andere groeperingen die de regering als terroristisch beschouwt.

Lees ook:

Orbán lijkt niet succesvol in politiek spel rond Navo-uitbreiding
Het Hongaarse parlement stemt maandag over de Navo-toetreding van Finland, over Zweden volgt pas later een beslissing. Waar komt de weerstand van Hongarije vandaan?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden