15 procent minder

Hongarije en Polen stemmen tegen gasbesparingsplan EU

null Beeld AH
Beeld AH

Polen en Hongarije hebben als enige van de 27 EU-lidstaten tegen een vrijwillig gasbesparingsplan gestemd dat tot 31 maart volgend jaar moet leiden tot minstens 15 procent minder gasconsumptie door burgers en bedrijven.

ANP

De ruime meerderheid stemde wel voor het bindende wetsvoorstel van de Europese Commissie. Dat blijkt uit de definitieve documenten over het akkoord dat de klimaat- en energieministers vorige week sloten tijdens een spoedzitting in Brussel.

Er was aanvankelijk slechts één land dat zich openlijk tegen het noodplan zou hebben verzet, namelijk Hongarije. Het plan werd flink afgezwakt om tegensputterende landen aan boord te krijgen, maar dat was blijkbaar toch ook onvoldoende voor Polen.

Russische gaskraan dicht

Het noodplan met de naam Save gas for a safe winter (Spaar gas voor een veilige winter) werd vorige maand door de commissie op tafel gelegd omdat ze er geen vertrouwen in heeft dat het Russische gas zal blijven vloeien. De wet moet voorkomen dat huishoudens en essentiële voorzieningen als ziekenhuizen letterlijk in de kou komen te zitten als Rusland de gaskraan volledig zou dichtdraaien.

De vrijwillige besparing van 15 procent in elke lidstaat moet worden gehaald ten opzichte van de gemiddelde gasconsumptie in de afgelopen vijf jaar. De landen kunnen zelf bepalen hoe ze dat doel willen bereiken. Er zijn wel allerlei uitzonderingen voor die verplichting, bijvoorbeeld voor landen die niet zijn aangesloten op gasnetwerken van andere landen of voor landen die ingevoerd gas vooral doorgeven aan andere landen.

Lees ook:
15 procent gas besparen, kan dat? Burgers en bedrijven doen het al – deels noodgedwongen

Kan Nederland wel 10 tot 15 procent minder gas verbruiken op bevel van de EU? Het lijkt van wel: de afgelopen maanden ging het verbruik, deels noodgedwongen door de hoge gasprijzen, al fiks omlaag.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden