Hongarije

Hongaarse oppositie boekt onverwacht grote winst

De nieuwe burgemeester van Boedapest Gergely Karacsony viert zijn overwinning. Beeld AFP
De nieuwe burgemeester van Boedapest Gergely Karacsony viert zijn overwinning.Beeld AFP

Door samen te werken hebben Hongaarse oppositiepartijen de premier Orbán in veel plaatsen in het stof doen happen.

Runa Hellinga

Het burgemeesterschap en twee of drie gemeenteraadszetels in Boedapest, en elders ook nog wat succesjes: daar rekenden oppositiepartijen bij de Hongaarse gemeenteraadsverkiezingen zondag op. Dat Boedapest vrijwel geheel onder oppositiebestuur zou komen, net als de meeste grote en zelfs kleinere steden, had geen opiniepeiling voorspeld. Voor het eerst sinds zijn nederlaag in 2006 stond premier Viktor Orbán ’s avonds eerder als verliezer dan als winnaar op het podium. Er is toch nog leven na Fidesz, juichten gisteren veel oppositieaanhangers.

De partijen danken hun overwinning grotendeels aan hun verkiezingscoalities. Bij de parlementsverkiezingen vorig jaar lukte het niet, nu waren er in veel steden een gezamenlijke oppositiekandidaat voor het burgemeesterschap en gezamenlijke kandidaten voor de gemeenteraad. En zo kleurde Boedapest na negen jaar Fidesz-oranje oppositieblauw, net als steden als Miskolc en Pécs. Zelfs het eerste en tweede district van Boedapest, gegoede wijken die sinds de val van het communisme altijd conservatief hebben gestemd, kozen ditmaal overwegend blauw. Dat gold niet voor Debrecen, de tweede stad van het land en een echt Fidesz-bolwerk.

Maar zelfs daar kwam de oppositie onverwacht sterk uit de bus. Alleen op het platteland, waar de regeringspartij haar belangrijkste basis heeft en de oppositie nauwelijks campagne voerde, won Fidesz in de meeste plaatsen net zo overtuigend als eerder.

Het negeren en bespotten van critici werkt niet langer

In Fidesz-kringen wordt inmiddels ijverig naar schuldigen gezocht. Volgens minister zonder portefeuille Lajos Kósa was de uitslag in Boedapest anders geweest zonder de 90.000 buitenlandse EU-burgers die in die stad mochten stemmen. Maar belangrijker lijkt dat een politiek gebaseerd op angst voor migratie, anti-EU-propaganda en het negeren en bespotten van critici niet langer werkt. Dat, en het feit dat een week voor de verkiezingen een enorm seksschandaal ontplofte met de Fidesz-burgemeester van Györ als hoofdrolspeler, zonder dat de partij afstand van hem nam.

Tijdens de campagne waarschuwde Orbán dat steden met een oppositiebestuur niet op geld hoeven te rekenen. Maar de stad helemaal laten vallen zou economisch enorme gevolgen hebben voor Hongarije. Zondagavond sprak Orbán dan ook een zekere bereidheid tot samenwerking uit.

Of het daarmee af is, is de vraag. Enige tijd geleden kondigde de premier al aan dat hij na de verkiezingen de grondwet wil wijzigen. Gergely Karacsony, de nieuwe burgemeester van Boedapest, verwacht dat beperking van de macht van de gemeenten een van de punten zal zijn.

Lees ook

De Hongaarse oppositie verenigt zich om Fidesz te verslaan

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in Hongarije slaat de oppositie dit weekend de handen ineen om de almacht van regeringspartij Fidesz te doorbreken. Dat valt niet mee.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden