Seksschandaal Europarlementarïer

Hongaarse Europarlementariër van Fidesz-partij stapt op om losbandig seksfeest met 25 mannen

De inmiddels afgetreden Europarlementariër József Szájer tijdens een toespraak in april vorig jaar in Boedapest.  Beeld Hollandse Hoogte / AFP
De inmiddels afgetreden Europarlementariër József Szájer tijdens een toespraak in april vorig jaar in Boedapest.Beeld Hollandse Hoogte / AFP

Europarlementariër József Szájer (Fidesz) werd betrapt tijdens een losbandig mannenfeest in Brussel. Hij is inmiddels opgestapt.

Christoph Schmidt

Het begon dinsdag als een slapstick-seksschandaaltje, met een aan een Brusselse dakgoot bungelende Europarlementariër. Maar naarmate de dag vorderde, werd het bericht steeds serieuzer, en politieker bovendien.

De volksvertegenwoordiger in kwestie bleek namelijk van de Hongaarse Fidesz-partij van premier Orbán te zijn. József Szájer werd afgelopen weekeinde betrapt op een homo-seksfeest in hartje Brussel. De politie greep in omdat de coronaregels met voeten werden getreden, en viel vervolgens van de ene verbazing in de andere.

Op de eerste verdieping boven een homobar waren vrijdagavond ongeveer 25 mannen aanwezig, veel meer dan is toegestaan. Er zouden ook diplomaten bij zijn geweest, allemaal in verregaande staat van ontkleding. Ze kregen een bekeuring. Behalve alcohol slingerden ook de nodige drugs rond.

Onschendbaar

De 59-jarige Szájer probeerde dus via het raam te ontkomen maar werd alsnog in de ‘kraag’ gevat. Identiteitspapieren had hij niet op ‘zak’, zodat de politie hem maar moest geloven toen hij zei dat hij Europarlementariër was (en dus onschendbaar). Volgens onbevestigde berichten is hij tijdens zijn vluchtpoging gewond geraakt.

Er was de afgelopen dagen al iets raars met Szájer aan de hand, want zondag kondigde hij volkomen onverwachts en zonder enige uitleg zijn vertrek aan als Europarlementariër. Nu is duidelijk waarom.

Hij gaf dinsdag een nadere toelichting op zijn homepage, waarin hij ontkent drugs te hebben gebruikt. “Ik betuig diepe spijt voor het overtreden van de Covid-beperkingen. Met mijn aftreden zondag heb ik de politieke en persoonlijke conclusies getrokken. Ik verontschuldig mij tegenover mijn gezin, mijn collega’s en mijn kiezers.” Verder roept hij iedereen op om dit als een privé-uitglijder te beschouwen en zowel zijn land als zijn partij erbuiten te houden.

Met geen woord rept Szájer over de aard van het feestje. Dat is wel pikant, omdat zijn Fidesz-partij (waar hij in 1988 mede-oprichter van was) niet bekend staat om haar homovriendelijkheid, om het mild uit te drukken. Szájer is ook medeverantwoordelijk voor een recent voorstel tot grondwetswijziging, waarbij de traditionele gezinswaarden worden benadrukt. Zo moet wettelijk worden vastgelegd dat adoptie alleen is toegestaan voor man-vrouw-echtelieden.

Szájer is getrouwd en heeft een dochter.

Lees ook:
Orbán zet zijn ‘genderideologie’ voort: niet getrouwde stellen mogen straks geen kinderen meer adopteren

Met enkele controversiële wetsvoorstellen wil Hongarije een einde maken aan adoptie door niet-getrouwde stellen.

Hongarije zet de klok terug

Bescherming van het embryo, een grondwettelijke ontkenning van de Hongaarse verantwoordelijkheid voor de Holocaust: het zijn zomaar wat punten uit de Hongaarse grondwetswijzigingen van 2011 waarbij Szájer destijds de drijvende kracht was.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden