Latijns-Amerika

Honduras dumpt Taiwan en knoopt betrekkingen aan met China

De ambassadeur van Honduras in Taiwan, Harold Burgos, arriveert op het Taiwanese ministerie van buitenlandse zaken. Beeld AFP
De ambassadeur van Honduras in Taiwan, Harold Burgos, arriveert op het Taiwanese ministerie van buitenlandse zaken.Beeld AFP

Een van de laatste landen van enig formaat die Taiwan nog erkenden, valt voor de lokroep van Chinese investeringen.

Seije Slager

Het stond al 181-14 voor China, en straks wordt de stand in de diplomatieke schaakmatch die de grootmacht uitvecht met Taiwan waarschijnlijk 182-13. Dinsdag kondigde de president van Honduras, Xiomara Castro, aan dat haar land diplomatieke betrekkingen met China gaat aanknopen. Dat betekent in de praktijk dat het de diplomatieke betrekkingen met Taiwan zal opschorten. China, dat Taiwan als een afvallige provincie beschouwt, eist dat van al haar partners.

Honduras, met ruim 10 miljoen inwoners, was een van de laatste landen van enig formaat dat nog betrekkingen onderhield met Taiwan. De meeste van de andere dertien diplomatieke partners van Taiwan zijn, naast het Vaticaan, kleine eilandstaten in de Grote Oceaan en de Cariben.

China bouwt stuwdam in Honduras

De afgelopen jaren voerde China een offensief in Latijns-Amerika om loyaliteit te winnen en Taiwan zo te isoleren. El Salvador, Panama en Nicaragua stapten de afgelopen jaren al over, net als enkele eilandstaten in de Grote Oceaan, zoals de Salomonseilanden. Die laatste zijn van strategisch belang voor de Chinese vloot, die daar nu mag aanleggen.

China wappert daarvoor onder andere met aanlokkelijke investeringen in grote infrastructurele projecten, waar het kleinere Taiwan moeilijk tegenop kan. President Castro van Honduras gaf geen specifieke reden voor haar overstap, maar bekend is dat China een stuwdam aan het bouwen is in Honduras.

De VS zijn bezorgd over de groeiende invloed van China in de regio, die ze traditioneel als hun achtertuin beschouwen. Daar kunnen kleine landen die het spel handig spelen van profiteren. De regering-Biden maakte deze week in haar begroting zeven miljard dollar hulp beschikbaar voor de Marshalleilanden, Micronesië en Palau, landen in de Grote Oceaan, van wie in ruil daarvoor wel verwacht wordt dat ze weerstand bieden aan de Chinese druk.

Guatemala en Paraguay onderhouden nog wel betrekkingen met Taiwan

Van die drie landen heeft Micronesië nu overigens betrekkingen met China, maar het is één van de weinige landen die juist overweegt om naar Taiwan over te stappen. President David Panuelo van Micronesië beschuldigde China eerder deze week nog van ‘politieke oorlogsvoering’, onder meer door spionage te bedrijven. De worst die Biden zijn land voorhield liet hij daarbij onbenoemd, maar zal hij zeker ook in gedachten hebben gehad.

Als Honduras Taiwan inderdaad dumpt, zijn de belangrijkste landen in Latijns-Amerika die nog betrekkingen met Taiwan onderhouden Guatemala en Paraguay. In Paraguay is de kwestie één van de belangrijkste thema’s bij de verkiezingen volgende maand. De minister van buitenlandse zaken van Guatemala bevestigde onlangs nog dat zijn land ‘altijd’ achter Taiwan zal blijven staan.

Lees ook:

China heeft een nieuw machtsmiddel in het dreigende conflict met Taiwan: drones

Overal ter wereld gebruiken legers drones van Chinese makelij. Nu de spanningen tussen China en Taiwan oplopen, stuurt China die drones ook dichterbij huis op verkenningsmissies.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden