Een man met een gezichtsmasker op Waterloo station in London.

UpdateCoronavirus in het buitenland

Honderden nieuwe coronabesmettingen in Duitsland, virus duikt op in Cuba

Een man met een gezichtsmasker op Waterloo station in London.Beeld REUTERS

Lees hier het laatste nieuws over de corona-epidemie over de grens.

ANP/Redactie

Amerikaanse basketbalcompetitie NBA stilgelegd

De NBA, de nationale basketbalcompetitie in de Verenigde Staten, heeft de competitie voor onbepaalde tijd stilgelegd. Het besluit komt nadat bij een speler van Utah Jazz besmetting met het nieuwe coronavirus is vastgesteld.

Het testresultaat is woensdag (lokale tijd) kort voor aanvang van de wedstrijd tussen Utah Jazz en Oklahoma City Thunder bekendgemaakt. Volgens de NBA was de speler niet aanwezig in het stadion.

Cuba heeft eerste drie coronagevallen

Cuba heeft woensdag bevestigd dat bij drie mensen besmetting met het nieuwe coronavirus is vastgesteld. Het gaat om de eerste ziektegevallen die in het land zijn vastgesteld. De geïnfecteerden zijn drie Italianen die maandag het land zijn binnengekomen.

Italiaanse winkels gaan dicht, behalve supermarkt en drogist

De Italiaanse regering heeft om de coronacrisis te bezweren besloten alle winkels in het land twee weken lang te sluiten. Alleen supermarkten en zaken die voedsel verkopen blijven open, evenals apotheken en drogisterijen. Ook essentiële publieke diensten als transport en nutsvoorzieningen blijven in bedrijf. Fabrieken draaien door met de vereiste veiligheidsmaatregelen.

De maatregel die premier Giuseppe Conte woensdagavond bekendmaakte, treft volgens persbureau ANSA naast winkels onder meer kapsalons, bars en eetgelegenheden omdat die niet kunnen garanderen dat de gasten ten minste een meter uit elkaar blijven. Thuisbezorging van maaltijden blijft toegestaan.

In Duitsland enkele honderden nieuwe corona-gevallen

In Duitsland zijn enkele honderden nieuwe gevallen geregistreerd van besmetting met het nieuwe coronavirus. De teller staat nu op 1567. Dat heeft het Robert Koch-Institut, de Duitse tegenhanger van het RIVM, woensdagavond bekendgemaakt.

Het werkelijke aantal geïnfecteerden ligt echter al rond de 1850. Dat blijkt uit de analyse die persbureau dpa maakte aan de hand van de meest recente gegevens uit alle deelstaten. De grootste brandhaarden zijn net zoals voorheen Noordrijn-Westfalen, Beieren en Baden-Württemberg.

Het RKI verklaarde het ruime verschil met de aantekening dat de organisatie alleen besmettingsgevallen opneemt die via de officiële bronnen zijn gemeld. “Daardoor ontstaat altijd enig tijdverlies, zeker in deze dynamische situaties”, was de toelichting.

Onder de nieuwe coronaslachtoffers is een lid van de Bondsdag. De liberaal Hagen Reinhold testte als eerste Duitse parlementariër positief op het longvirus. Dat heeft zijn partij FDP bekendgemaakt. De politicus uit Rostock kreeg klachten na een skivakantie in Oostenrijk en besloot zich te laten onderzoeken. Reinhold voelt zich inmiddels weer prima, maar blijft voorlopig thuis. Ook zijn medewerkers zijn in quarantaine gegaan. Andere contacten worden in kaart gebracht en gecontroleerd.

Tot dusver zijn in Duitsland drie mensen overleden aan de door het longvirus veroorzaakte ziekte Covid-19. Allen woonden in het westen, niet ver van de Nederlandse grens.

WHO-chef noemt coronavirus uitbraak een pandemie

WHO-chef Tedros Adhanom Ghebreyesus noemt de uitbraak van het nieuwe coronavirus een pandemie. Tijdens een toespraak zei hij dat het aantal besmettingen met het virus buiten China in de afgelopen twee weken is verdertienvoudigd.

In zijn toespraak zei Ghebreyesus dat de term ‘pandemie’ voor onredelijke angst en paniek kan zorgen, en dat hij dat absoluut niet wil. Ook zal de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) door de pandemie-aanduiding niets veranderen in de aanpak. “Ook verandert het niet aan wat overheden zouden moeten doen”, aldus de WHO-baas. Volgens hem kunnen alle landen samen de koers van deze wereldwijde epidemie veranderen. “We zitten allemaal in hetzelfde schuitje en we moeten juist handelen en kalm blijven”

In Italië is het officiële aantal sterfgevallen door besmetting met het nieuwe coronavirus woensdag sterk gestegen. 827 patiënten zijn nu overleden aan de ziekte Covid-19, een toename van bijna 200, zo lieten de autoriteiten weten.

Het aantal Italianen dat het gevreesde longvirus heeft opgelopen, steeg eveneens fors. De teller kwam op 12.462. Dinsdag stonden 10.149 personen nog geregistreerd als geïnfecteerd.

Hongarije neemt extra maatregelen

Hongarije gaat mensen weren die vanuit China, Zuid-Korea, Iran en Italië naar het land reizen. Dat heeft de regering bekendgemaakt. Deze landen zijn het zwaarst getroffen door de virusuitbraak. Hongarije wil op deze manier zoveel mogelijk het nieuwe coronavirus buitenhouden.

Ook gaan alle universiteiten dicht en worden openbare bijeenkomsten verboden. Zo moet de verspreiding van het longvirus tegen worden gegaan. In Hongarije zijn zeker twaalf mensen besmet.

De beperkingen blijven tot nader order van kracht. De Hongaarse regering houdt er rekening mee dat de uitbraak nog maanden gaat duren en stelt daarom geen einddatum vast.

Italië zet miljarden in voor bestrijding virus

Italië heeft 25 miljard euro apart gezet om de uitbraak van het nieuwe coronavirus in het land te bestrijden, dat zei premier Giuseppe Conte. Vorige week maakte Italië nog bekend 7,5 miljard euro vrij te maken.

Sinds vorige week is de uitbraak in Italië nog groter geworden. Inmiddels zijn zeker 10.149 mensen besmet en zijn er 631 mensen overleden door het virus. Conte kondigde deze week aan dat het hele land in quarantaine is. Alle openbare activiteiten zijn afgelast en een aantal buurlanden heeft de grenzen met Italië gesloten.

Eerste coronadode in België

In België is voor het eerst iemand overleden als gevolg van het nieuwe coronavirus. Het gaat om een mannelijke patiënt van 90 jaar, melden de Belgische minister van Volksgezondheid Maggie De Block en haar Brusselse collega Alain Maron.

De man werd verpleegd in een ziekenhuis in Brussel. “In naam van de federale regering bied ik mijn oprechte medeleven aan zijn naasten en wens ik hen veel moed toe in dit moeilijke moment”, aldus De Block. “Ik bedank ook het voltallige medische personeel voor zijn professionalisme en beschikbaarheid.”

Maandag werd ten onrechte al melding gemaakt van een eerste coronadode. Het bleek te gaan om een 74-jarige man die in een ziekenhuis in Brussel ligt en er zeer slecht aan toe is.

Het aantal besmettingen bij de zuiderburen lag dinsdag op 267, nadat er 28 nieuwe besmettingen waren vastgesteld.

Bank of England verlaagt rente

De Bank of England (BoE) heeft zijn belangrijkste rentetarief verlaagd om de schadelijke economische gevolgen van de verspreiding van het nieuwe coronavirus te verzachten.

Dat maakte de Britse centrale bank bekend na een speciale bijeenkomst. De rente wordt met een half procentpunt verlaagd naar 0,25 procent. Daarnaast komt de BoE met een nieuw financieringsplan voor kleine en middelgrote bedrijven.

Mogelijk ook drie medewerkers Formule 1-teams besmet

In aanloop naar de start van het nieuwe Formule 1-seizoen heeft het nieuwe coronavirus mogelijk ook de teams getroffen. Twee medewerkers van Haas en één van McLaren zijn mogelijk besmet en worden in afwachting van de resultaten van de onderzoeken op hun hotelkamers gehouden. De raceteams hebben dat bevestigd.

Het nieuw seizoen in de Formule 1 wordt zondag ingeluid in Melbourne.

Eerste coronageval in Turkije

Turkije heeft ook een geval van het nieuwe coronavirus vastgesteld. Minister van Gezondheid Fahrettin Koca, zei dat een man het virus heeft opgelopen en in isolatie is geplaatst. Zijn familie wordt geobserveerd.

“Een Turkse man heeft positief getest op het nieuwe coronavirus dinsdagavond”, zei Koca. Volgens de minister heeft de man het virus vanuit Europa oplopen.

Turkije heeft uit voorzorg alle vakanties voor medisch personeel opgeschort, meldde de minister. Het land had eerder alle passagiersvluchten met Italië, Zuid-Korea en Irak gestopt en is begonnen met het screenen van reizigers uit het buitenland.

Lees ook:

Het coronavirus duwt de Italiaanse economie in een diepe recessie

Enkele Italiaanse banken, zoals Unicredit en Intesa, bieden ‘betalingsvakanties’ aan getroffen bedrijven, in de hoop faillissementen te voorkomen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden