Grootschalige protesten

Honderden leerlingen in Iran vergiftigd om meisjesscholen te sluiten

Iraniërs lopen richting de moskee van de heilige stad Qom, zo'n 125 kilometer ten zuiden van Tehran.  Beeld AP
Iraniërs lopen richting de moskee van de heilige stad Qom, zo'n 125 kilometer ten zuiden van Tehran.Beeld AP

In de Iraanse stad Qom zijn de afgelopen maanden honderden leerlingen vergiftigd met de bedoeling meisjesscholen te dwingen de deuren te sluiten. Dat heeft de gezondheidsdienst zondag bekendgemaakt.

Redactie Trouw

In lokale media verschenen sinds eind november berichten over vergiftigingsgevallen via de luchtwegen op scholen in Qom. Honderden meisjes van een jaar of tien werden daarvan het slachtoffer. Een aantal van hen kwam korte tijd in een ziekenhuis terecht.

Volgens het officiële persbureau Irna hebben de ouders van deze kinderen op 14 februari actie gevoerd om “opheldering te eisen” van de autoriteiten. De regeringswoordvoerder beloofde daags daarna onderzoek door de ministeries van Informatie en Onderwijs naar de oorzaak van de vergiftiging. De plaatsvervangend minister van Volksgezondheid heeft nu toegegeven dat er sprake was van kwade opzet. “Het is vast komen te staan dat bepaalde figuren willen dat scholen worden gesloten, vooral scholen voor meisjes.”

Hij zei ook dat er nog geen verdachten zijn aangehouden. De slachtoffers hebben een chemische stof “van niet-militaire aard” binnengekregen. De affaire komt aan het licht tegen de achtergrond van de grootschalige protesten in Iran wegens de dood van Mahsa Amini. Zij stierf op 16 september na te zijn gearresteerd door de geestelijke politie omdat ze haar hoofddoek niet droeg conform de strenge islamitische kledingregels.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden