Cultuurverandering

Hondenvlees op het menu is straks misschien verleden tijd in Zuid-Korea

De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in met zeven pups uit het nest van een hond die hij in 2018 kreeg van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.  Beeld EPA
De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in met zeven pups uit het nest van een hond die hij in 2018 kreeg van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.Beeld EPA

In Zuid-Korea zijn er tegenwoordig meer mensen die honden als huisdier hebben, dan liefhebbers van hond op hun bord. Dat dringt ook door tot de politiek.

Gijs Moes

Liefhebbers van hondenvlees krijgen het nog lastig als ze volgend jaar gaan stemmen in Zuid-Korea. In de aanloop naar de presidentsverkiezing in maart verdedigt niemand meer het recht om ‘bosintang’ te eten, de traditionele Koreaanse hondensoep.

Ook vertrekkend president Moon Jae-in – de president van Zuid-Korea krijgt maar één termijn van vijf jaar – zet inmiddels vraagtekens bij deze traditie. “Is het niet tijd om een verbod op de consumptie van hondenvlees voorzichtig te overwegen?”, vroeg Moon zijn premier Kim Boo-kyum maandag, tijdens hun wekelijks overleg. Veel meer werd er niet gezegd volgens een regeringswoordvoerder, maar de vraag alleen was genoeg om veel reacties uit te lokken.

Verschillende kandidaten voor het presidentschap haakten er direct op in. Kandidaten voor de progressieve Democratische Partij, die ook Moon vertegenwoordigt, spraken zich als eerste uit.

‘Logische maatregel’

Provinciegouverneur Lee Jae-myung noemt een verbod “een logische maatregel die ik van harte verwelkom”. Het eten van hondenvlees is volgens Lee ‘niet sociaal’ en hij belooft voor een verbod te ijveren. “Dierenwelzijn is mensenwelzijn. Samen met onze huisdieren maken we een gelukkig land.”

Voormalig minister van justitie Choo Mi-ae herinnert zich dat ze in haar jeugd al gruwde van bosintang, dat op de lokale markt gretig aftrek vond. Nu past het eten van honden echt niet meer in een ontwikkeld land, meent Choo. Daarom is een verbod nodig, ook al lijkt de traditie vanzelf uit te sterven.

Miljoen honden per jaar geslacht

Hondenvlees staat steeds minder vaak op het menu; vooral jongeren moeten er niets van weten. Toch worden jaarlijks nog circa een miljoen honden geslacht voor consumptie. In 2018 zei 20 procent van de Koreanen dat ze het jaar ervoor nog hond hadden gegeten.

Kenners van de Koreaanse samenleving merken op dat de tijd rijp lijkt voor een verbod. John Lee, die zich op Twitter profileert als de ‘Koreaanse buitenlander’ schrijft: “Het aantal mensen dat hondenvlees eet daalt ieder jaar. Maar daar gaat het niet om. Dit moet stoppen, door wetgeving of door culturele verandering.”

Opmerkelijk is dat zelfs voormalig hoofdaanklager Yoon Seok-youl nu de tijd rijp acht om hondenvlees in de ban te doen. De favoriete kandidaat van de conservatieve partij PPP noemde het eerder een persoonlijke keuze, wat mensen wel of niet eten. In het sterk gepolariseerde land mikte hij daarmee op de stemmen van de oudere, conservatieve kiezers.

Maar nu zegt Yoon tegen persbureau Yonhap: “Als hondenbezitter ben ik natuurlijk tegen het eten van honden.” Ongetwijfeld heeft hij opgemerkt dat steeds meer Koreanen een hond als huisdier hebben. Inmiddels zijn dat er al vijftien miljoen en dat is bijna de helft van het verwachte aantal kiezers.

Lees ook:

Menig Chinees vindt maar wat graag een hond in de pot

Genieten wij in de herfst van een lekkere runderstoofschotel, in China zetten ze graag een grote pan met hond, ui en scherpe kruiden op het vuur.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden