Afscheid Trump

Hoe Trump zijn laatste uren als president doorbracht

Familieleden klappen voor Donald en Melania Trump tijdens de afscheidsbijeenkomst op een legerbasis bij Washington. Beeld AFP
Familieleden klappen voor Donald en Melania Trump tijdens de afscheidsbijeenkomst op een legerbasis bij Washington.Beeld AFP

De uitgaande president Trump was niet bij de inauguratie van zijn opvolger. ‘We komen terug, in een of andere vorm’, beloofde hij.

Donald Trump, de vertrekkende president, had zich al weken bijna niet meer laten zien, zelfs niet op de golfbaan. Zijn schema was helemaal leeggeruimd. Om hard te werken, volgens de officiële communiqués van zijn persafdeling. Om tijdens de laatste dagen in het Witte Huis weg te zakken in boosheid en gepeins, volgens medewerkers die in Amerikaanse media anoniem hun verhaal deden.

Zelfs vicepresident Pence meed hem daar nu. Na de dodelijke bestorming van het Capitool door zijn fanatieke aanhangers waren veel prominente Republikeinen hem als een politiek risico gaan zien.

Als Trump de afgelopen dagen naar buiten trad, dan was het in een poging om de aandacht te verleggen naar zijn presidentiële erfenis. Een bezoek aan een stukje grensmuur. Een afscheidsvideo, waarin hij zijn eigen successen bezong, de benoeming van conservatieve rechters, belastingverlagingen, de coronavaccins.

En natuurlijk kregen te elfder ure nog tientallen mensen gratie, zoals gebruikelijk is. Zijn voormalige adviseur Steve Bannon, verdacht van het verduisteren van donaties van Trump-aanhangers, werd verlost van vervolging. Ook rapper Lil Wayne hoeft zijn straf voor verboden wapenbezit niet uit te zitten. Er werd gespeculeerd of Trump zichzelf of zijn familieleden uit voorzorg gratie zou verlenen, mocht het in de toekomst tot vervolging komen, maar dat gebeurde niet.

Monter

Op de ochtend van de inauguratie verlieten hij en first lady Melania dan toch hun verschansing in het Witte Huis. Trump zag er monter uit, sprak een paar vriendelijke woorden tegen de pers, en ging aan boord van een helikopter. Niet op weg naar de inauguratie van Joe Biden – hij was de eerste president sinds 1869 die de beëdiging van zijn opvolger weigert bij te wonen – maar naar een militaire afscheidsceremonie op een legerbasis in Maryland, die hij parallel had laten organiseren.

Daar werden 21 saluutschoten gelost en sprak Trump de toeschouwers uit de losse pols toe. Zijn familie was er, maar veel prominente Republikeinen verkozen net als Pence de officiële inauguratie van Joe Biden. In zijn afscheidspraatje vermeed Trump de naam van de man, wiens zege hij nog steeds niet erkent. Al kwam hij daar dichter bij dan ooit, toen hij zei dat hij “de nieuwe regering veel geluk en succes wenst”, eraan toevoegend dat dat wel zou lukken, omdat hij zulke goede fundamenten had gelegd.

Coronacrisis

Over de coronacrisis, die in de VS meer levens dan ooit eist, sprak Trump in de verleden tijd, alsof hij die al had opgelost. Over zichzelf sprak hij juist in de toekomstige vorm. “We komen terug, in een of andere vorm”, beloofde hij .

Amerika is inderdaad nog niet van Trump af. De impeachment komt binnenkort voor de Senaat, er dreigen allerlei rechtszaken, als je The New York Times moet geloven komt hij binnenkort in financiële problemen, en er wordt gefluisterd dat hij nadenkt over het oprichten van een nieuwe politieke partij.

Maar eerst ging hij aan boord van zijn laatste vlucht met regeringsvliegtuig Air Force One naar Mar-a-Lago, zijn luxeresort in Florida. Terwijl hij en Melania over de landingsbaan schreden, en militairen strak in het gelid salueerden, barstte uit de luidsprekers de discoklassieker YMCA, vaste prik op de playlist die Trump op campagnebijeenkomsten laat spelen.

Lees ook:

Het trumpisme overleeft ook een nederlaag (al weet niemand wat het precies is zonder Trump)

Wie hoopt dat de Republikeinen na Trump weer een ‘nette’ partij gaan vormen moet dit onder ogen zien: zijn gedachtengoed gaat niet zomaar weg. Ook al weet niemand precies wat trumpisme is zonder Trump.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden