President Trump legt een verklaring af terwijl er nog volop stemmen geteld worden.

UpdateAmerika

Hoe staat het ervoor in de laatste onbesliste staten?

President Trump legt een verklaring af terwijl er nog volop stemmen geteld worden.Beeld EPA

President Donald Trump heeft de overwinning van de verkiezingen inmiddels geclaimd – hij ziet niet in hoe hij nog kan verliezen. De officiële cijfers geven hem voorlopig nog geen gelijk. Wat weten we wel zeker? Voor de laatste stand van zaken, bekijk ook onze liveblog. 

▪ Met Wisconsin en Michigan op zak, heeft Biden alleen nog de zes kiesmannen uit Nevada nodig om de 270-grens te raken, waarmee hij de verkiezingen heeft gewonnen. Wanneer de definitieve resultaten uit Nevada binnenkomen blijft onduidelijk.

▪ Alleen: dat scenario geldt alleen als Biden inderdaad Arizona wint. Daar ging hij comfortabel aan de leiding, maar die voorsprong slinkt - en met nog 84 procent van de stemmen geteld is dat nog geen gelopen race. Fox News was de eerste die de doorgaans Republikeinse staat blauw kleurde, veel andere media durven daar nog steeds niet aan.

▪ Maar Biden heeft meer wegen naar het Witte Huis: zo staat hij sinds vrijdagmiddag (Nederlandse tijd) ook aan kop in Pennsylvania, de belangrijke swing state met twintig kiesmannen. Mocht hij die inderdaad winnen dan heeft hij Arizona (11 kiesmannen) én Nevada (6) niet eens nodig om de presidentsverkiezingen te winnen. En dan is er nog Georgia: ook geen gelopen race. Hier ging Trump lang aan de leiding, maar Biden is hem op het laatste moment voorbij gestreefd. Mocht Biden het doorgaans Republikeinse Georgia inderdaad winnen, zou hij ook zonder Arizona kunnen.

▪ Trump heeft vanwege zijn achterstand minder wegen die naar Washington leiden. Hij kan zich simpelweg niet permitteren Pennsylvania te verliezen. En als hij die staat inderdaad wint; moet hij daarnaast op zijn minst Nevada of Arizona nog winnen.

▪ Er ligt ook nog een onwaarschijnlijk scenario open: Wint Trump toch Arizona, en Nevada en Pennsylvania; maar verliest hij Georgia: dan komen beide kandidaten op 269 kiesmannen uit. Het is grondwettelijk zo geregeld dat het Huis van Afgevaardigden dan de president aanwijst; de Senaat kiest een vice-president. Alleen is het wel zo dat het Huis bij dit proces per staat zal stemmen - het is dus geen proportionele stemming.

▪ En wanneer weten we dit? Mogelijk pas volgende week - Nevada maakt later op donderdag een tussenstand bekend, maar een definitieve uitslag zal pas over een week komen omdat de poststemmen er tot 10 november mogen worden geteld. En dan hebben we het nog niet eens gehad over eventuele recounts.

Alles draait om de kiesmannen. Hoe zit dat precies? Lees het hier.

Welke staten zijn er nog onbeslist?  

Pennsylvania: 20 kiesmannen

De grootste prijs. Het tellen van de stemmen zal waarschijnlijk tot vrijdag duren. Op dit moment, na 89 procent van de stemmen, heeft Trump nog een behoorlijk grote voorsprong, maar die is wel snel geslonken. Daarbij zijn de stemmen die nog geteld moeten worden poststemmen, en die zullen waarschijnlijk overwegend naar Joe Biden gaan.

Georgia: 16 kiesmannen

Een dubbeltje op zijn kant, nadat ongeveer 96 procent van de stemmen geteld zijn. Trump staat nu voor, de New York Times verwacht op basis van de districten die nog binnen moeten komen dat Biden nog kan inlopen. De staat verwacht later woensdag een uitslag te kunnen geven.

North Carolina: 15 kiesmannen

Bijna alle stemmen zijn geteld, en Trump lijkt nipt gewonnen te hebben. Maar poststemmen die de komende week binnenkomen, mogen nog worden meegeteld, mits ze een poststempel van verkiezingsdag hebben.

Nevada: 6 kiesmannen

De staat Nevada is na 87 procent gestopt met het doorgeven van tussenstanden, en wacht nu op de definitieve uitslag, die donderdag aan het einde van de middag verwacht wordt. Biden staat hier nu voor.

Alaska: 3 kiesmannen

De drie kiesmannen van Alaska gaan bijna zeker naar Trump, maar het kan nog zeker een week duren voor alle poststemmen geteld zijn, maakte de staat bekend.

Lees ook:

Amerikaanse verkiezingen zijn nek-aan-nek race, maar Trump claimt alvast de overwinning

Stiekem hoopten de Democraten op een duidelijke overwinning. Het werd een vooralsnog onbesliste strijd.  Amerika-redacteur Seije Slager analyseert de gebeurtenissen tot nu toe.

Volg ons liveblog voor live-updates over de verkiezingen en de recentste uitslagen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden