FeminismeSamirah Raheem

Hoe is het met Samirah Raheem, precies twee jaar na haar beroemde optreden op de SlutWalk?

Samirah Raheems interview tijdens de Slutwalk twee jaar geleden. Beeld YouTube
Samirah Raheems interview tijdens de Slutwalk twee jaar geleden.Beeld YouTube

Wat is er geworden van Samirah Raheem, het Amerikaanse model dat vooral bekend werd met het filmpje waarin ze tv-dominee Jesse Lee Peterson een iconisch lesje feminisme gaf?

Marije van Beek

Precies twee jaar geleden troffen ze ­elkaar op de SlutWalk in Los ­Angeles, een festival annex ­demonstratie tegen verkrachtingscultuur en seksisme. Kort daarna was Samirah, die een islamitische achtergrond heeft, nergens te vinden op sociale ­media. Maar dat is nu wel anders. Als activiste roert ze zich op Twitter en Instagram, waar ze dezer dagen de verjaardag viert van de woordenwisseling.

De tv-dominee stond aan de kant van het festival en interviewde haar voor zijn YouTube-kanaal. Hij begint met de vraag of zij een slet is. Raheem: “We zijn allemaal sletten!” Dan vraagt hij of ze met veel mannen heeft geslapen, waarop Raheem zegt dat ze maagd is. Dan vraagt hij hoe oud ze is, waarop ze zegt: ‘Grown’ (‘volgroeid’). “Zou God willen dat je een slet bent?”, vraagt de ­dominee. Raheem: “God wil dat ik ben wat ik maar wil zijn.” Hij: “Waarom zou hij willen dat je een slet bent?” Raheem, wijzend naar zijn gestreepte polo: “God gelooft in keuze. En dat zou je moeten weten Jesse, want dat is waarom jij zo’n jammerlijk shirt mag dragen.”

Onbeleefde insinuaties beantwoordt ze breed grijnzend, en sekstische vragen pareert ze geestig. Weblog Dazed schreef: “Ze haalde het patriarchaat neer met een glimlach.”

Op Instagram meldt ze ook een nieuwtje: ze is een handeltje ­begonnen in haarspelden met ‘Grown’ erop. Mode-ontwerper Brandon Blackwood kwam vorig jaar al met een heuptasje met ­dezelfde tekst. De opbrengst gaat naar een activiste van de Black Lives Matter-beweging.

Lees ook:

Vrouwen doen net zo hard aan ‘slutshaming’

Vrouwen denken misschien wel dat ze seksueel vrij zijn, maar voor hen gelden nog altijd andere maatstaven dan voor mannen. En zelf werken vrouwen daar hard aan mee.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden