Corona en onderwijs

Hoe gaat het met de scholen in Italië, Duitsland, Frankrijk en België?

Studenten studeren buiten in het Italiaanse Turijn uit protest tegen schoolsluiting vanwege de corona-uitbraak. Beeld EPA
Studenten studeren buiten in het Italiaanse Turijn uit protest tegen schoolsluiting vanwege de corona-uitbraak.Beeld EPA
Kleis JagerMarijke de VriesPauline Valkenet en Kim Deen

Frankrijk

Op Franse scholen voor voortgezet onderwijs geldt een standaard Covid-regime van verplichte mondkapjes en afstand houden, zo goed en zo kwaad als dat gaat. Er zijn op dit moment tien scholen dicht, liet het ministerie van onderwijs afgelopen vrijdag weten. Dat is minder dan de week ervoor, toen er 23 scholen – op een totaal van 11.400 – gesloten waren. Het aantal besmettingen daalt ook, bij de leerlingen van 7776 naar 5128 (op een totaal van 12,4 miljoen), bij de leerkrachten van 1022 naar 748 (totaal 1,16 miljoen). (Kleis Jager)

Duitsland

De Duitse regering wil koste wat kost de scholen openhouden. Daarom dragen kinderen in de zwaarst getroffen deelstaten ook in de klas mondkapjes en staan de ramen open voor de ventilatie. Kinderen worden bovendien aangemoedigd buiten te blijven tijdens de pauzes, ook al is dat niet verplicht. Ook in Duitsland is er discussie over de school als brandhaard – verschillende politici opperen dat scholen les moeten geven in bijvoorbeeld gesloten restaurants en musea om aan de afstandsregels te kunnen voldoen. Het Robert Koch Instituut dringt erop aan klassen te verdelen in kleinere groepen. Om besmettingshaarden snel te lokaliseren mogen scholen sinds vrijdag zelf sneltesten toepassen. (Kim Deen)

Italië

In Italië nemen ze het zekere voor het onzekere: daar krijgen in het hele land de hoogste klassen van de middelbare scholen over het algemeen thuis les, terwijl de lagere klassen en de basisschoolleerlingen naar school gaan. Volgens Sky Italia krijgt momenteel de helft van alle leerlingen in Italië thuisonderwijs. In sommige gemeentes en regio’s wordt daarvan afgeweken en blijven alle leerlingen thuis (bijvoorbeeld Basilicata). Op school moeten de kinderen mondkapjes op als ze ouder zijn dan zes jaar. Als een kind of leerkracht besmet blijkt of klachten heeft, wordt de hele klas getest en blijft dan eventueel een tijd thuis. (Pauline Valkenet)

België

In België gaan middelbare scholieren vanaf de derde klas voor de helft van de tijd naar school om afstand te kunnen houden in de lokalen, de andere helft volgen zij het onderwijs digitaal. Hoe scholen dat precies invullen mogen ze zelf weten, sommige hebben een ochtend- en een middagshift, andere hanteren een schema van dag op dag af, of week op week af. Maar de helft van een klas is dus altijd aanwezig en een helft zit thuis mee te kijken. De onderbouw mag wel voltijds naar school. Vanaf twaalf jaar dragen kinderen op school altijd een masker. (Marijke de Vries)

Lees ook:

Steeds meer tieners krijgen corona; moet het kabinet toch de scholen aanpakken?

De scholen komen weer in beeld nu het aantal nieuwe besmettingen op een te hoog niveau blijft hangen en tieners steeds vaker besmet raken.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden