Vakantie in coronatijd

Hoe gaan vakantielanden reageren op de Nederlandse besmettingsaantallen?

Toeristen begin juli bij het strand van Magaluf, op het Spaanse eiland Mallorca. Beeld Reuters
Toeristen begin juli bij het strand van Magaluf, op het Spaanse eiland Mallorca.Beeld Reuters

Dat de Nederlandse besmettingscijfers als een raket omhoogschieten kán gevolgen hebben voor de zomervakantie. Kan – maar het hoeft niet. Zullen Spanje, Italië en Griekenland geneigd zijn strengere reisrestricties in te stellen?

Spanje

Het zelf ‘oranjerode’ Spanje zal niet snel een spier vertrekken als Nederland van coronakleur verschiet. Mocht de Europese gezondheidsdienst ECDC Nederland als rood risicogebied aanmerken, dan zal Madrid waarschijnlijk niet direct de toegang tot Spanje voor Nederlanders bemoeilijken.

EU-vakantiegangers zijn nu welkom in Spanje met een ‘coronapaspoort’ waaruit blijkt dat een bezoeker volledig gevaccineerd is, een negatieve test kan overleggen of genezen is verklaard van het coronavirus. Quarantaine bij aankomst in Spanje is niet nodig.

Dat geldt ook gewoon voor bezoekers uit het ‘rode’ buurland Portugal. Maar bijvoorbeeld ook voor bezoekers uit niet-EU-land het Verenigd Koninkrijk, dat volgens ECDC-standaarden ook rood zou kleuren.

Spanjes houding is begrijpelijk: het toerisme is een uiterst belangrijke pilaar van de economie. Het land wil na vorig jaar niet nog een desastreuze coronazomer doormaken en voert daarom net als andere Zuid-Europese zonbestemmingen vurig campagne om toeristen te trekken. Maar de snel oplopende besmettingen in Spanje zetten het land op achterstand: Nederland raadt al langer niet-noodzakelijke reizen naar Spanje af, de Canarische Eilanden en de Balearen uitgezonderd. En ook voor Frankrijk en Duitsland is Spanje sinds deze week een risicobestemming.

De deltavariant grijpt in Spanje om zich heen bij de jeugd en in strandoorden gericht op feestvakanties. Zo zorgde een grote uitbraak op Mallorca onder Spaanse jongeren onlangs voor nieuwe brandhaarden door heel Spanje.

In heel het land worden nu versoepelingen teruggedraaid, te beginnen met het nachtleven en de horeca. Daar krijgen buitenlandse vakantiegangers die nu naar Spanje afreizen ook mee te maken.

Vakantiedrukte zaterdag op de A7, de Route du Soleil.  Beeld AFP
Vakantiedrukte zaterdag op de A7, de Route du Soleil.Beeld AFP

Vakantiegangers hebben zaterdag last van drukte op de Europese snelwegen

Vooral in Frankrijk is sprake van vertraging, meldt de ANWB. Zo moeten weggebruikers op de A10 van Parijs naar Bordeaux en Spanje rekening houden met een extra reistijd van 4,5 uur en op de A6/A7 richting Orange doen ze er 4 uur langer over. Ook de wegen in Midden-Frankrijk via Clermont-Ferrand lopen vol.

In Zwitserland is volgens de ANWB sprake van 2,5 uur extra reistijd op de A2 Bazel-Chiasso voor de Gotthardtunnel. Ook in het zuiden van Duitsland is het druk en is op de route van Würzburg naar Salzburg sprake van meer dan 2 uur vertraging. In Italië staat er file op de A14, Bologna richting Rimini. De extra reistijd is hier 2 uur.

Italië

Nederlanders die ervan dromen om binnenkort in het mooiste land van Europa vakantie te vieren, hoeven niet bang te zijn dat ze daar niet binnenkomen. Want de Italiaanse autoriteiten lijken zich nog weinig zorgen te maken over het snel stijgende aantal besmettingen in Nederland. Mocht Nederland binnen afzienbare tijd op de Europese viruskaart rood kleuren, dan duurt het nog wel even voor Italië maatregelen treft.

En als het zover komt, dan kiest de Italiaanse minister van gezondheidszorg er waarschijnlijk voor om alleen Nederlandse toeristen die volledig gevaccineerd zijn binnen te laten (nu volstaat voor niet-volledig gevaccineerde reizigers uit Nederland een heel recente negatieve uitslag van een PCR-test of antigeentest of een bewijs van genezing). Dat zijn namelijk ook de eisen die Italië vermoedelijk gaat stellen aan mensen die vanuit Spanje en Portugal hierheen komen – twee landen die al ruim een week helemaal of gedeeltelijk rood zijn.

In het dagblad Il Messaggero stond zaterdag dat Italië op het punt staat om die barrière op te werpen. Als het om Europa gaat, moeten alleen reizigers uit het Verenigd Koninkrijk – waar de gevreesde deltavariant zo snel is opgerukt – hier vijf dagen in quarantaine, om vervolgens een test te doen.

Een kanttekening bij de inreismaatregelen is wel dat toeristen die in Italië binnenkomen nu helemaal niet worden gecontroleerd. Niemand kijkt om naar de vereisten die op papier staan, bleek na een kleine steekproef onder Nederlanders die momenteel in Italië van een zonnige zomer genieten. Het geldt voor zowel vakantiegangers die met de auto kwamen als voor degenen die hierheen vlogen.

Voor Italië – waar het aantal besmettingen laag is, maar weer voorzichtig begint op te lopen – is het net als voor Spanje lastig om hard in te grijpen, omdat het land zo veel verdient aan toeristen. De sector is normaal gesproken goed voor zo’n 12 procent van het Italiaanse bbp.

Griekenland

Kunnen Nederlanders de komende weken hun handdoek neerleggen op een strand op Kos, in Athene de Akropolis beklimmen of van de zonsondergang genieten op Santorini? Hoogstwaarschijnlijk wel. De kans dat de Grieken beperkingen opleggen nu Nederland binnenkort rood kleurt op de Europese coronakaart, lijkt klein.

Griekenland ging immers als een van de eerste Europese landen twee maanden geleden weer open voor toeristen, toen vrijwel de hele Europese kaart nog rood was. Wie gevaccineerd is, een negatieve (snel)test overlegt of onlangs hersteld is van corona, geldt als veilig en is welkom om vakantie te komen vieren. Of die nou uit groen of rood gebied komt.

Meer dan om corona in het land van herkomst maken de Grieken zich druk om de belemmeringen buiten hun macht die toeristen tot nog toe weghouden. Een voorbeeld daarvan is dat Nederland een hele groep eilanden in juni op code oranje zette, waardoor reizigers hun biezen pakten en anderen hun reis geannuleerd zagen. Reikhalzend kijken de Grieken uit naar 19 juli, wanneer Britten – de op een na grootste groep toeristen in Griekenland – na thuiskomst niet meer in quarantaine hoeven. Rijkelijk laat, moppert Athene. En alleen na zware druk van andere EU-landen stelde de regering een test verplicht voor Russen die met het Spoetnik-vaccin zijn ingeënt.

Vanuit economisch perspectief is het losse toegangsbeleid begrijpelijk: vakantiegangers zorgen voor ruim een vijfde van alle inkomsten. De regering mikte dit jaar de helft binnen te halen van topjaar 2019, maar de toeristenbranche vindt na alle tegenvallers 30 tot 35 procent inmiddels realistisch.

Lees ook:

Duurzamer toerisme in Spanje na de pandemie? De costa wil de massa’s terug

Het klonk de Spanjaarden als muziek in de oren: na de coronapandemie zou er een andere, meer duurzame vorm van toerisme komen. Maar aan de Costa del Sol is van die omslag geen spoor te bekennen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden