null Beeld
Beeld

De MegastadNew Delhi

Hoe corona ons ook al meer muggen bracht

Aletta André

Stickers, armbandjes, spray, crème, kaarsen, wierook en een elektrisch racket. Met elk mogelijk anti-muggenmiddel stap ik de apotheek uit.

Eerder was dit niet nodig. De enkele mug die tot onze slaapkamer wist door te dringen, konden we wel met een krant verslaan en de rest bleef op het balkon zolang we de deuren in de namiddag maar op tijd dichtdeden.

Maar dit jaar is anders, zo realiseerde ik me toen mijn benen na rokjesdag vol rode stippen zaten en mijn babydochter wakker werd met een gezicht alsof ze de waterpokken had.

Het blijkt dat de maatregelen tegen het coronavirus ten koste zijn gegaan van de jaarlijkse muggenbestrijding. De mannen van de gemeente die gewoonlijk om de haverklap aanbellen om te zien of we geen emmers vol water in huis hebben staan, zijn nu te druk met het controleren van coronapatiënten in thuis-isolatie. Om mensen die vanwege corona moeilijk kunnen ademen te sparen, worden al een jaar geen mistwolken vol mug-dodende chemicaliën de buurt in gesprayd. En dan beleefden we ook nog eens de warmste maartdagen in de geschiedenis van het postkoloniale India, iets wat broedende muggen bijzonder fijn vinden.

Een heel muggenleger wacht buiten de klamboe

De muggenplaag is dus deels veroorzaakt door corona, en nu helpen de kleine zoemers op hun beurt het virus ook. Balkonfeestjes zijn namelijk een stuk minder populair nu, net als open deuren voor een beetje virusvrije luchtcirculatie wanneer er bezoek is. Want met open deuren nodig je tientallen muggen uit voor een slaapfeestje, en moet je wéér je lichaam volsmeren met bijtende spray in plaats van een lekkere nachtcrème. Klamboes werken alleen wanneer je eronder ligt, niet wanneer je er drie keer per nacht uit moet om je baby te voeden. Het is bovendien wat onrustig wakker worden met een heel muggenleger dat je aan de buitenkant van de klamboe zit op te wachten.

Dus op verjaardagen blijven de deuren dicht. Om de muggen die toch door de kieren dringen te bestrijden, gaat de spray rond alsof het een lekkere fles wijn betreft en is elektrisch tennis een populaire activiteit geworden.

Het scheelt dat de huidige muggenzwermen nauwelijks malaria en knokkelkoorts verspreiden. Maar een groter drama dreigt zodra dit wel zo is – want knokkelkoorts is vooral onder ouderen niet minder dodelijk dan Covid-19. Een groter aantal knokkelkoortsdoden zou de zoveelste negatieve bijwerking zijn van de coronamaatregelen in India. Uit onderzoeken blijkt al dat minder kinderen worden ingeënt tegen dodelijke kinderziektes, dat er meer baby- en moedersterfte is, meer kindhuwelijken zijn en meer kinderhandel. En dan heb ik het nog niet eens over de economische gevolgen.

Ondertussen zitten we ondanks alles ook met een nieuwe golf coronabesmettingen. Minder ernstig dan eerdere golven, maar toch. Je gaat je afvragen of de maatregelen al die negatieve bijeffecten wel waard waren. Maar veel zin heeft dit momenteel niet. We moeten accepteren dat de muggen, net als het coronavirus en eindeloze thuisscholing, een vast onderdeel van ons bestaan zijn geworden – en dat citroengras nu het parfum is van ons dagelijks leven.

Uitdijende metropolen bieden een groeiend deel van de wereldbevolking onderdak. Hoe houden de mensen het daar leefbaar? Trouw-correspondenten doen wekelijks verslag uit hun eigen megastad.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden