Vlaggen halfstok in New York voor de slachtoffers, op verzoek van gouverneur Andrew Cuomo.

AnalyseCorona in de VS

Hoe corona de Amerikanen verdeelt

Vlaggen halfstok in New York voor de slachtoffers, op verzoek van gouverneur Andrew Cuomo.Beeld AFP

In sommige Amerikaanse steden, New York voorop, slaat het coronavirus hard toe. Op andere plekken, met name aan de westkust, is de situatie gunstiger.

Het zou een ‘erge week’ worden, voorspelde Trumps medische adviseur, viroloog Anthony Fauci, en dat werd het. Alleen al in de staat New York, de grootste brandhaard, waren er tot en met donderdag ruim 151.000 besmettingen bekend, meer dan in welk land dan ook.

Donderdag werd daar het hoogste aantal nieuwe overledenen tot nu toe gemeld: 799. “En dat gaat nog toenemen. Het is nu zo erg dat we extra begrafenisondernemers laten komen”, zei gouverneur Andrew Cuomo tijdens zijn dagelijkse persconferentie. Het totaal aantal doden lag op 7067.

Toch toonde Cuomo zich voorzichtig optimistisch. Want het aantal ziekenhuisopnamen was in een dag met 200 gestegen en op een totaal van ruim 18.000 is dat relatief weinig. Het aantal mensen dat aan de beademing moest, daalde zelfs. Kennelijk krijgt New York door het thuisblijven en afstand houden de verspreiding van het virus onder controle.

‘Draconisch’

In de rest van de Verenigde Staten laten de cijfers de laatste dagen een eerste begin zien van dat met smart afgewachte ‘afvlakken van de grafiek’. Nadat eerder werd geschat dat er door het virus tussen de 100.000 en 200.000 doden zouden vallen, sprak Fauci donderdagochtend in een tv-interview over 60.000. Echt het keerpunt aankondigen durfde hij nog niet: “Ik wil geen voorbarige conclusies trekken en zeggen dat we het ergste hebben gehad. Maar ik denk dat we daar het begin van zien.”

Medisch personeel verplaatsen een overleden patiënt naar een gekoelde truck. Beeld AFP
Medisch personeel verplaatsen een overleden patiënt naar een gekoelde truck.Beeld AFP

Verscheidene ministers uit de regering-Trump zinspeelden er donderdag op dat de Amerikanen wel weer wat meer bewegingsvrijheid mogen krijgen. Volgens minister van financiën Steve Mnuchin zou de economie in mei al ‘heropend’ kunnen worden. Minister van justitie William Barr kan het niet vlug genoeg gaan. Hij noemde in een interview de beperkingen die nu gelden ‘draconisch’.

De afgelopen week vroegen 6,6 miljoen mensen een werkloosheidsuitkering aan, waardoor het totaal van de afgelopen drie weken op bijna 17 miljoen komt.

Groepsimmuniteit

Binnen de VS zijn er nog grote verschillen. De epidemie is in volle gang in een aantal grote steden. In Chicago werd donderdag een overloopcentrum ingericht, zo groot als een voetbalveld, voor de lichamen van overledenen waarvoor geen plaats is in de mortuaria.

Gunstiger is de situatie aan de westkust. In Californië vielen tot donderdag in totaal 507 doden, 14 keer minder dan New York, terwijl Californië twee keer zoveel inwoners heeft. De staat plukt er de vruchten van dat er relatief vroeg werd begonnen met sociaal afstand houden.

Toch verklaart dat niet het hele verschil, zeggen onderzoekers van de Stanford Universiteit. Ze vermoeden – en gaan binnenkort onderzoeken – dat Chinese toeristen het virus ongemerkt eind vorig jaar al naar de staat hebben gebracht. In de herfst werd door artsen gerapporteerd dat de griep nogal vroeg opdook, dat zou volgens hen corona geweest kunnen zijn. Met als gevolg dat in Californië al een zekere mate van groepsimmuniteit werd opgebouwd.

Stemmers wachten op hun beurt bij de verkiezingen in de staat Wisconsin. Gouverneur Tony Evers wilde de verkiezingen uitstellen, maar dat stond de rechter niet toe. Beeld Photo News
Stemmers wachten op hun beurt bij de verkiezingen in de staat Wisconsin. Gouverneur Tony Evers wilde de verkiezingen uitstellen, maar dat stond de rechter niet toe.Beeld Photo News

Massaal naar de kerk

In het midden en zuiden van het land is het virus pas later aangekomen. Mede daardoor lopen enkele staten daar achter in het afkondigen van maatregelen. Daar komt bij dat die staten vaak worden geregeerd door Republikeinse gouverneurs. Die hebben rekening te houden met een achterban die goed luisterde naar president Trump toen die in januari de ernst van het gevaar ontkende. Twee weken geleden vond landelijk nog 39 procent van de Republikeinen de maatregelen en de angst voor corona overdreven, tegen 25 procent van de Democraten.

Die tegenstelling leidde deze week tot een conflict over de kerkgang met Pasen in Kansas. De Democratische gouverneur Laura Kelly had religieuze samenkomsten van meer dan tien mensen verboden. De Republikeinse volksvertegenwoordiging haalde daar woensdag een streep door. Coronavirus of niet, met Pasen mogen de anderhalf miljoen christelijke volwassenen in Kansas, als ze dat willen, massaal naar de kerk.

Lees ook:

Grote tekorten en steeds meer besmettingen: New York is de kanarie in de Amerikaanse kolenmijn

De Verenigde Staten dreigen het nieuwe wereldwijde epicentrum van het coronavirus te worden, waarschuwt de Wereldgezondheidsorganisatie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden