CoronacrisisVirusmutaties

Hoe bang moeten we zijn voor een gemuteerd coronavirus uit Denemarken?

Geruimde nertsen, hier op een fokkerij bij Ospel.  Beeld ANP
Geruimde nertsen, hier op een fokkerij bij Ospel.Beeld ANP

Het Verenigd Koninkrijk stelt per direct een inreisverbod in voor mensen uit Denemarken, om zo een uit nertsen afkomstige variant op het coronavirus te weren. Is het in Nederland ook tijd voor dat soort maatregelen?

De Britten sluiten hun grenzen voor iedereen die de afgelopen twee weken in Denemarken is geweest. Dat gebeurt omdat op Deense nertsenfarms een gemuteerd coronavirus is vastgesteld.

Het virus heeft zich in het land kunnen muteren doordat het van mensen op nertsen is overgesprongen. In die diersoort past het virus zich aan. Nieuw aan de situatie in Denemarken is dat de aangepaste nertsenvariant van corona weer ‘terug is gesprongen’ op de mens. Door die mutaties zou het virus minder gevoelig kunnen worden voor antistoffen. Hoeveel mensen er in Denemarken zijn besmet met het veranderde coronavirus, is niet bekend. Wel zou een nertsenvariant op corona een zorginstelling hebben bereikt.

Eerst meer duidelijkheid

Volgens het ministerie van volksgezondheid zit een Nederlands reisverbod voor Denen er echter voorlopig nog niet in. Het ministerie doet volgens een woordvoerder samen met het ministerie van landbouw en het RIVM eerst onderzoek naar de Deense situatie. Pas daarna kan worden beslist over een inreisverbod. Hoe snel het onderzoek in Denemarken zal zijn afgerond, kon een woordvoerder nog niet zeggen.

“De informatie is nog tamelijk beperkt”, zegt ook viroloog Marion Koopmans van het OMT. “De verschillen tussen de gemuteerde virussen zijn vooralsnog klein. Er is zeker geen bewijs voor een ernstiger of besmettelijker virus.” Koopmans is ook lid van een expertgroep van virologen van de Wereld Gezondheid Organisatie (WHO). Daar zijn de nertsenvarianten op corona gisteren al besproken. Maar de samenwerkende virologen vonden ook daar dat er nog te weinig bekend is om snelle conclusies te trekken.

Dat wil echter niet zeggen dat er geen enkele reden tot zorg is over de verspreiding van het virus door nertsen, vindt Koopmans. Ze pleit daarom vooral voor een strikter toezicht op nertsenfarms. “Nederland heeft al snel besloten om besmette bedrijven te ruimen en andere bedrijven te testen. In Denemarken is dat lange tijd niet gedaan en ook in Zweden gebeurt het niet. Ik vind dat riskant, want we merken - ook in Nederland - dat het virus heel besmettelijk is voor nertsen en zich moeilijk laat stoppen.”

Nederlandse Kamerleden ongerust

GroenLinks en de Partij voor de Dieren willen een debat met de ministers Carola Schouten (landbouw) en Hugo de Jonge (volksgezondheid) over de nertsensector in Nederland. Partijleider Jesse Klaver vindt het ‘onverantwoord’ dat het kabinet wacht met het ruimen van nertsenbedrijven, zeker na de ontwikkelingen in Denemarken. “Door nertsen muteert het coronavirus, worden meer mensen besmet en toch wil dit kabinet niet direct stoppen met de nertsenhouderij”, laat hij weten. 

Het kabinet wil de nertsensector in maart volgend jaar beëindigen, drie jaar eerder dan toch al de bedoeling was. GroenLinks en de Partij voor de Dieren vinden dat te laat. Ook regeringspartij D66 heeft haast. Die wil de Nederlandse nertsenbedrijven ‘zo snel als realistisch mogelijk’ sluiten. D66-Kamerlid Tjeerd de Groot vindt dat Schouten te lang aarzelt. “Bij twijfel neem je de meest vergaande maatregel, namelijk ruimen.”

Lees ook:

De nertsenhouderijen moeten dicht, maar hoe konden zovéél nertsen besmet raken?

Er komt per maart volgend jaar een definitief einde aan de nertsenhouderij in Nederland. Intussen speelt de vraag: hoe kunnen zovéél farms met corona zijn besmet?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden