Natuurbranden

Hitte en branden in Griekenland houden aan, meer gewonden gemeld

Brandweerlieden in Griekenland proberen met man en macht het vuur te stoppen. Beeld AFP
Brandweerlieden in Griekenland proberen met man en macht het vuur te stoppen.Beeld AFP

Griekenland gaat nog steeds gebukt onder een extreme hittegolf en natuurbranden. Griekse media berichten zondag dat zeker 16 mensen met ademhalingsproblemen behandeld moesten worden in ziekenhuizen op de Peloponnesos. Bijna 300 brandweerlieden strijden zondag tegen een bosbrand die ongeveer 20 huizen heeft verwoest.

De brand brak zaterdag uit in de buurt van de stad Patras, op zo’n 210 kilometer ten westen van hoofdstad Athene. De autoriteiten lieten volgens persbureau ANA uit voorzorg het verkeer stilleggen over een snelweg in het gebied en de Rio-Antirriobrug over de Golf van Korinthe. Brandweerlieden krijgen bij het blussen van het vuur hulp van blusvliegtuigen en helikopters.

In Griekenland worden al dagen temperaturen gemeten van boven de 40 graden. Grieken hoeven voorlopig ook niet te rekenen op verkoeling. Er worden zondag lokaal temperaturen verwacht die rond de 45 graden liggen. Ook ‘s nachts blijft het heet. Vooral in stedelijke gebieden zakt het kwik soms niet onder de 30 graden.

Meteorologen spreken al over een “historische hittegolf”. Gemeenten hebben gebouwen met airconditioning opengesteld voor mensen die hun snikhete woningen willen ontvluchten. De autoriteiten waarschuwen dat er door de aanhoudende droogte ook een verhoogd risico blijft op branden.

Griekenland wordt iedere zomer getroffen door natuurbranden. De Civiele Bescherming zegt dat in 24 uur tijd 58 branden zijn uitgebroken. De brandweer kreeg het vuur in de meeste gevallen snel onder controle.

Ook elders in Zuid-Europa is het bloedheet en zijn branden uitgebroken. In vooral het zuiden van Italië moesten brandweerlieden de afgelopen 24 uur honderden keren uitrukken. Vooral het eiland Sicilië heeft met natuurbranden te kampen, nadat een week geleden Sardinië ook al werd getroffen door een grote bosbrand.

Bij hevige branden in Turkije vielen zes doden. In zuidelijke gebieden aan de Middellandse Zee moesten hotels worden ontruimd. Toeristen zijn soms met boten in veiligheid gebracht.

Lees ook:

Na de hitterecords kwam de brand: het Canadees dorpje Lytton werd in minuten weggevaagd

Ze dachten in Lytton eigenlijk dat het ergste wel voorbij was, na drie opeenvolgende dagen waarop het dorpje, in het verre westen van Canada, de nationale hitterecords had verpulverd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden