Petro versus Hernandez

Historische nederlaag van traditioneel rechts bij Colombiaanse presidentsverkiezingen

De linkse presidentskandidaat Gustavo Petro  Beeld AFP
De linkse presidentskandidaat Gustavo PetroBeeld AFP

De linkse kandidaat Gustavo Petro heeft zoals verwacht de eerste ronde van de presidentsverkiezing in Colombia overtuigend gewonnen. Hij neemt het in de tweede ronde op 19 juni verrassend op tegen de onafhankelijke kandidaat Rodolfo Hernandez, zo blijkt uit de voorlopige resultaten.

Redactie Trouw

Na telling van 97 procent van de stemmen, eindigt Petro op ruim 40 procent van de stemmen, Hernandez heeft ruim 28 procent. De conservatief Federico Gutierrez, die de traditionele rechtse kant van het politieke spectrum vertegenwoordigt, eindigt als derde met bijna 24 procent van de stemmen.

Historische nederlaag

Gutierrez werd lang gezien als de topfavoriet om het in de tweede ronde tegen Petro op te nemen. Dat hij achter Hernandez eindigt, is dan ook een verrassing en een historische nederlaag voor traditioneel rechts, dat decennialang aan de macht was in Colombia. Een overwinning van Petro zou eveneens historisch zijn, aangezien hij de eerste linkse president zou zijn in de recente geschiedenis van het land.

Petro leidt als leider van de linkse partij Humane Colombia de coalitie Pacto Histórico por Colombia. In de campagne beloofde hij “verandering” en een regering “voor alle Colombianen” die “een einde willen maken aan de politieke haat binnen de samenleving”. Hij was ooit lid van de voormalige guerrillabeweging M-19. Die organisatie legde in 1990 de wapens neer en vormde zichzelf om tot een politieke partij.

Petro was daarna onder meer enige tijd burgemeester van de Colombiaanse hoofdstad Bogota. Hij heeft gezworen ingrijpende economische en sociale veranderingen door te voeren als hij president wordt. Zo wil hij de pensioenen in het land herverdelen, een gratis openbare universiteit stichten en meer in het algemeen een begin maken met het aanpakken van wat hij ziet als de diep ingesleten ongelijkheid in het land. Vooral onder jongeren is hij erg populair.

Lang was het in Colombia nagenoeg ondenkbaar dat een linkse kandidaat serieus kans zou maken op het presidentschap. In het land vochten decennialang vooral linkse rebellengroepen, zoals de FARC, ELN en M-19, tegen rechtse regeringen.

Colombiaanse Trump

Zijn tegenstander in de tweede ronde, de zakenman en miljonair Hernandez, wordt door de Colombiaanse pers ook wel de “Colombiaanse Trump” genoemd, vanwege zijn vaak boude en excentrieke uitspraken. Hij belooft een afslanking van de regering en het opvoeren van de strijd tegen corruptie. Het mag een verrassing heten dat hij het tot de tweede ronde heeft geschopt. De ex-burgemeester van de plaats Bucaramanga heeft namelijk weliswaar beloofd corruptie te zullen bestrijden, maar er loopt momenteel juist ook een corruptieonderzoek naar hemzelf.

Volgens het Nationaal Register, dat de verkiezingen organiseert, is de stembusgang in heel het land “normaal” verlopen. De afgelopen dagen doken er berichten op die de betrouwbaarheid van de verkiezingen in twijfel trokken. Die berichten kwamen bovenop bedreigingen tegen Petro en Gutierrez tijdens de campagne.

Rodolfo Hernandez wordt door de Colombiaanse pers de “Colombiaanse Trump” genoemd, vanwege zijn vaak schandalige en excentrieke uitspraken. Beeld REUTERS
Rodolfo Hernandez wordt door de Colombiaanse pers de “Colombiaanse Trump” genoemd, vanwege zijn vaak schandalige en excentrieke uitspraken.Beeld REUTERS
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden