Frankrijk

Historisch lage opkomst nekt zowel Le Pen als Macron bij Franse regioverkiezingen

Partijleider Marie le Pen van het extreemrechtse Rassemblement National verlaat het stemhokje voor de regionale verkiezingen. Beeld AFP
Partijleider Marie le Pen van het extreemrechtse Rassemblement National verlaat het stemhokje voor de regionale verkiezingen.Beeld AFP

Een historisch lage opkomst bij regionale verkiezingen in Frankrijk zondag zorgde voor een verrassende uitslag. Marine Le Pen en Emmanuel Macron zijn de grote verliezers.

Het opkomstpercentage van 33,2 in de eerste ronde van deze régionales is een absoluut dieptepunt voor Frankrijk, het laagterecord stond tot nu toe op naam van de Europese verkiezingen in 2009. Toen ging slechts 40,6 procent van de kiezers stemmen.

Door het ongekend grote aantal thuisblijvers, kwam vrijwel geen enkele voorspelling uit. De partij van Marine Le Pen, het Rassemblement National (RN), leek zeker van de overwinning in ieder geval in één van de dertien regio’s, waarschijnlijk twee en mogelijk drie. Maar uiteindelijk viel de prestatie van het RN erg tegen.

Alleen in het zuiden – in de regio Provence-Alpes-Côte-d’Azur (PACA) – hebben de ‘patriotten’ nog een kans op een overwinning volgende week zondag bij de tweede ronde.

Macron is de tweede grote verliezer

President Emmanuel Macron is de tweede grote verliezer. Het werd pijnlijk duidelijk dat er buiten de figuur van de president nauwelijks leven mogelijk is voor zijn partij, La République en Marche (LREM). LREM heeft op lokaal niveau nooit wortel geschoten.

Vandaar dat Macron diverse persoonlijkheden van zijn regering eropuit stuurde om de kandidaten in het land te steunen. Het werd een fiasco. Zo blijkt de score van zijn minister van justitie Éric Dupond-Moretti, die lijstaanvoerder was in de het noorden (Hauts-de-France) niet eens genoeg om mee te mogen doen aan de tweede ronde. ‘EDM’ kwam niet verder dan 9,17 procent.

De grote winnaar is de centrumrechtse partij Les Républicains (LR) en twee oud-ministers die LR hebben verlaten. Het gaat om Xavier Bertrand, die zijn concurrent van RN met grote afstand voorblijft in de Hauts-de-France, en Valérie Pécresse, die won in de regio Parijs, het Île-de-France. Beiden zijn voor zichzelf begonnen met het oog op de presidentsverkiezingen van mei volgend jaar.

Volgend jaar kan de uitslag heel anders zijn

Op rechts zien velen in de uitslag het begin van een nieuwe dynamiek die het voorspelde scenario voor 2022 – een finale Macron vs. Le Pen, net als in 2017 – zou kunnen verstoren. Maar de wens lijkt hier de vader van de gedachte.

Want de lage opkomst bleek gunstig voor de kandidaten van LR en Bertrand en Pécresse. Hun kiezers zijn voor een groot deel senioren uit de midden- en hogere klassen. Dat zijn trouwe stemmers, in tegenstelling tot vooral de jongeren. In de categorie 18-34 jaar liet ruim 80 procent het afweten.

Le Pen-stemmers zijn meestal geen partijmensen, ze willen ‘het systeem’ te grazen nemen. Verkiezingen voor een bestuurslaag die de meeste Fransen niet interesseert, zijn daarvoor niet de goede gelegenheid. En daarom kan alles er volgend jaar, als het moment is gekomen om een oordeel uit te spreken over de chef, weer heel anders uitzien.

Lees ook:

Het Franse onbehagen wordt gevoed door etnische tegenstellingen en spectaculaire video’s.

Een recente opiniepeiling zet ­Marine Le Pen op maar 4 procentpunten achter Emmanuel Macron, volgend jaar bij de presidentsverkiezingen (48 tegenover 52 procent). Dit komt mede doordat veel linkse kiezers aangeven dat ze in geval van een duel Macron-Le Pen niet of blanco zullen stemmen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden