Hindoenationalisme

Hindoeradicalen vrijgesproken van verwoesting moskee in Ayodhya

Aanhangers van de regeringspartij BJP vieren de overwinning bij de rechtbank in Lucknow. Tweede van links is Ram Vilas Vedanti, oud-parlementariër van de BJP en een van de vrijgesproken mensen. Beeld AP
Aanhangers van de regeringspartij BJP vieren de overwinning bij de rechtbank in Lucknow. Tweede van links is Ram Vilas Vedanti, oud-parlementariër van de BJP en een van de vrijgesproken mensen.Beeld AP

Volgens de rechtbank werd de verwoesting van een moskee in Ayodhya niet georkestreerd door hindoenationalistische leiders.

Een rechtbank in de Indiase stad Lucknow heeft enkele kopstukken van de hindoenationalistische regeringspartij BJP vrijgesproken van het aanzetten tot de verwoesting van een moskee in 1992. De vernieling van de Babri-moskee door hindoebetogers in de plaats Ayodhya was een van de sleutelmomenten in de opmars van het hindoenationalisme. Maar volgens de rechtbank is er geen bewijs dat de BJP-leiders de verwoesting orkestreerden.

“Het incident was niet van tevoren gepland”, aldus rechter Surendra Kumar Yadav woensdag in zijn vonnis. “De aanwezige leiders probeerden juist de meute in bedwang te houden en tot kalmte te manen.”

Veel hindoes zijn ervan overtuigd dat de omstreden plek in Ayodhya de exacte geboorteplaats is van hun godheid Ram en dat de Mongoolse keizer Babur in de zestiende eeuw een Ram-tempel verwoestte om daar een moskee overheen te bouwen. In 1992 kwam het tijdens een grote hindoebetoging bij de moskee tot een ontlading. Duizenden hindoemannen met ijzeren staven, hamers en pikhouwelen bestormden het historische gebedshuis en vernielden het. De dramatische gebeurtenis veroorzaakte op meerdere plekken in India rellen tussen hindoes en moslims, die aan zeker tweeduizend mensen het leven kostten, en werd een iconisch moment voor de hindoenationalistische BJP.

Te weinig bewijs

Rechercheurs van India’s belangrijkste opsporingsinstantie, het Central Bureau of Investigation, stelden later vast dat de verwoesting gepland was. En ook een onderzoekscommissie onder leiding van een oud-rechter kwam tot die conclusie. Maar de rechtbank concludeert nu dat daar te weinig bewijs voor is.

De vrijgesproken BJP-leiders, onder wie oud-vicepremier Lal Krishna Advani, reageerden opgetogen over het vonnis. “De waarheid heeft gezegevierd”, zei ex-minister Murli Manohar Joshi. Maar de moslimgemeenschap kondigde aan in beroep te gaan. “Dit vonnis is een vergissing”, verklaarde de All India Muslim Law Board.

De zaak sleepte zich al 28 jaar voort in India's notoir overbelaste rechtssysteem. Naast de vier BJP-kopstukken werden ook alle 28 overige aangeklaagden vrijgesproken; 17 andere aangeklaagden overleden voordat dit vonnis kwam.

Onrechtvaardig

Dat nu uiteindelijk niemand aansprakelijk wordt gehouden voor de verwoesting van de moskee zal door veel moslims worden ervaren als onrechtvaardig. Zij zullen er nieuw bewijs in zien dat ze steeds minder beschermd worden doordat seculiere principes worden ondermijnd door het opkomende hindoenationalisme.

Vorig jaar stemde het Indiase hooggerechtshof er al mee in dat hindoes op de omstreden plek in Ayodhya een nieuwe Ram-tempel bouwen. Afgelopen augustus legde de hindoenationalistische premier Narendra Modi daar symbolische de eerste steen. De moslims mogen op een ander stuk land een nieuwe moskee bouwen.

Lees ook:

Een tempel op de plek van de moskee

Hindoes willen koste wat kost in de Indiase plaats Ayodhya een tempel bouwen ter ere van de godheid Ram. Op de plaats waar in 1992 een moskee werd verwoest.

Heilige grond, maar van wie?

Niet Amerika, maar India is het land van de onbegrensde mogelijkheden, althans in de rechtspraak, schrijft columnist Eildert Mulder. Zelfs hindoegoden en heilige rivieren kunnen in India als eisers deelnemen aan een proces.

Premier Modi is het Indiase antwoord op Donald Trump

Ook India, de grootste democratie ter wereld, heeft met premier Modi een nationalistische, autoritaire leider, die sommigen aan Trump doet denken. Moslims en christenen zijn bezorgd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden