Explosie Beiroet

Hezbollah wil regering van nationale eenheid na ramp

Demonstranten tegen het falende beleid van de Libanese regering verzamelen zich zich bij de vernietigde haven om hun onvrede te laten blijken.  Beeld EPA
Demonstranten tegen het falende beleid van de Libanese regering verzamelen zich zich bij de vernietigde haven om hun onvrede te laten blijken.Beeld EPA

De leider van de machtige Libanese Hezbollah-beweging wil dat een regering van nationale eenheid het land gaat besturen.

De Libanese regering stapte deze week op na de verwoestende explosie in de haven van Beiroet.

Hezbollah-leider Hassan Nasrallah liet vandaag tijdens een toespraak blijken dat hij wil vasthouden aan het bestaande politieke systeem. Hij zegt dat een regering die niet wordt gesteund door de belangrijkste machtsblokken te kwetsbaar is. "We vragen om een sterke regering, een competente regering, een regering met politieke rugdekking."

Een zoektocht naar een "neutraal" kabinet is volgens Nasrallah tijdsverspilling, omdat er geen neutrale figuren te vinden zouden zijn in Libanon. Daar worden topfuncties verdeeld op basis van de geloofsgemeenschap van de prominenten die zich aandienen. Zo moet de president een christen zijn, de premier een soenniet en de parlementsvoorzitter een sjiiet.

Op de nationale actiedag voor hulp aan Beiroet is vrijdagavond ruim 8,6 miljoen euro binnengekomen voor de slachtoffers van de explosie in de Libanese hoofdstad. Dat melden de Samenwerkende Hulporganisaties, verenigd in Giro555.

Het geld dat de samenwerkende hulporganisaties met de nationale actiedag ophalen gaat naar noodhulp voor de slachtoffers van de explosie. Zo biedt Giro555 eerste hulp en medicijnen, omdat ziekenhuizen in Beiroet zwaar zijn beschadigd of overbelast. Het geld gaat ook naar hulp voor de duizenden mensen die dakloos zijn geworden. Giro555 deelt gereedschap en tentzeilen uit om kapotte ramen en daken tijdelijk te dichten.

In Libanon groeit de onvrede over de heersende politieke elites. Het land had al te maken met een ernstige economische crisis en de schade door de dodelijke ramp loopt in de miljarden. Boze burgers wijten het drama aan corruptie en nalatigheid van hun leiders en gingen de straat op om verandering te eisen.
Het sjiitische Hezbollah, dat nauwe banden heeft met Iran, speelt een hoofdrol in de Libanese politiek. De organisatie wordt in het Westen gezien als een terreurorganisatie, al maken sommige landen wel onderscheid tussen de militaire en politieke tak van de groep.

Nasrallah liep ook alvast vooruit op een uitspraak van het Libanon-Tribunaal in Nederland, die volgende week wordt verwacht. Er worden bij verstek vier vermeende leden van Hezbollah vervolgd voor de moord op oud-premier Rafik Hariri in 2005. "Als onze broeders ten onrechte worden veroordeeld, zoals we verwachten, houden we vast aan hun onschuld."

Lees ook:

De ontplofte haven van Beiroet staat symbool voor de zieke Libanese politiek

Na de ramp in de haven van Beiroet is voor veel Libanezen de maat vol. Het aftreden van de regering afgelopen maandag is nog lang niet genoeg. Na jaren van nepotisme, corruptie en wanbeleid willen zij dat het hele politieke systeem op de schop gaat. ‘Het zijn geen rotte appels, het is de hele boomgaard.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden