Citymarketing
Het stadje ‘Asbestos’ is trots op zijn naam, maar verandert hem toch maar
Het bedrijfsleven van ‘Asbestos’, in de Canadese provincie Quebec, klaagt al jaren over de onhandige naam - ‘asbest’. Probeer maar eens de vlakbij gelegen grens met de VS over te steken: dan word je er met zo'n naam in je papieren geheid uitgepikt voor controle.
Maar tot nu toe hielden de ‘Asbestriens’, zoals de Franstalige bewoners zich noemen, voet bij stuk. In 2006 besloot de gemeenteraad unaniem om de naam te houden. Op dat moment was de grootste asbestmijn ter wereld ook nog in bedrijf. Het lot van Asbestos was ruim een eeuw verbonden met het mineraal dat er uit de grond werd gehaald, en dat generaties bewoners een bron van inkomsten bood.
Maar in de afgelopen decennia is duidelijk geworden dat asbest kanker veroorzaakt. Dat hebben de bewoners van het gebied ook aan den lijve ondervonden: mesothelioom, de agressieve vorm van longkanker die met asbest wordt geassocieerd, komt in Quebec vaker voor dan in de rest van Canada. In de meeste landen is asbest inmiddels verboden, en in 2012 ging de mijn dicht.
Op dat moment dacht de gemeente het imago nog te kunnen redden met een nieuwe slogan. ‘Asbestos - pour y vivre pleinement’, ‘Asbest - waar je ten volle kunt leven’. Dat hielp niet echt. Bij een handelsmissie naar de VS merkte de burgemeester onlangs dat mensen zijn kaartje niet eens aan wilden nemen.
Dus gaat de gemeente nu toch op zoek naar een nieuwe naam, die in 2020 onthuld moet worden. Veel bewoners zijn het er nog steeds niet mee eens, blijkt op de Facebookpagina van het stadje: “Ik ben geboren in Asbestos, en voor mij blijft het Asbestos”, schrijft iemand. “Het veranderen van de naam gaat de doden niet terugbrengen.”
Lees ook:
Waarom is er nog geen fabriek die asbest recyclet?
Jaarlijks belandt ruim 350.000 ton asbestafval op de stort. Van metaalschroot (afvoerbuizen) kunststof (vloerzeil) tot cement (golfplaten). Als er asbest in zit, een minuscule kankerverwekkende vezel, dan wordt het verpakt in plastic en onder de grond gestopt.