Rondje EuropaCatalonië

Het relletje over de uitspraken van Catalaanse burgemeester Erra

Betogers vieren de uitkomst van het referendum over onafhankelijkheid van Catalonië in 2017. Beeld Photo News

De separatistische burgemeester Anna Erra is bezorgd over de Catalaanse taal. De politica ziet dan ook met lede ogen aan dat er in Catalonië deze dagen maar al te snel naar het Castiliaans - standaard Spaans - wordt gegrepen als de conversatiegenoot vanwege diens ‘fysiek of achternaam’ niet op een autochtone Catalaan lijkt.

Erra, de burgermoeder van de stad Vic, waar het Catalanisme welig tiert en er ook veel migranten wonen, hekelt deze praktijk, die volgens haar wijdverspreid is in Catalonië waar een deel van de bevolking onafhankelijk wil worden van Spanje.

Voor inwoners van Catalonië, die elders geboren zijn is Catalaans spreken noodzakelijk en bovendien een wens van velen, weet Erra. Zij schaart zich dan ook graag achter de campagne van de Catalaanse regioregering ‘Laat mij niet van taal veranderen’, waarin Catalanen worden aangespoord om vooral te blijven praten in het Catalaans, ook al is de toehoorder geen autochtoon.

De uitspraken die Erra vorige week in het parlement van de tweetalige regio in noordoost Spanje deed konden rekenen op een stortvloed aan kritiek. Vooral de unionistische oppositiepartijen reageerden als door een wesp gestoken. Was dit niet pure xenofobie of racisme om een scheiding aan te brengen op basis van uiterlijkheden en achternamen tussen échte Catalanen en een soort tweede garnituur, vroegen zij zich af?

Een in Barcelona wonende van oorsprong Colombiaanse journalist vroeg zich op Twitter af wat de fysiek van een Catalaan dan wel precies is. Hijzelf vestigde zich elf jaar geleden in Catalonië en nam naar eigen zeggen privélessen om zich het Catalaans eigen te maken. Een lang en moeizaam proces waarbij in de praktijk veel Catalanen, ondanks zijn verwoede pogingen, hem vaak te hulp schoten in het Spaans. Om het Catalaans te verspreiden is vooral verleiding nodig en geen angstaanjagende campagnes, opperde de journalist, die vervolgens een trollenleger van de separatistische regeringspartij van Erra achter zich aan kreeg.

Het relletje over de uitspraken van Erra was dan ook koren op de molen van de protagonisten van de taalstrijd in Catalonië die zowel door unionisten als separatisten naar harte lust wordt gevoerd. De burgemeester bood na alle ophef haar excuses aan. Althans ze betreurde het als men aanstoot had genomen aan haar woorden, die volgens haar verkeerd geïnterpreteerd waren. Want zij ziet zichzelf juist als een voorvechtster voor integratie en sociale cohesie, benadrukte ze.

Lees ook: 

Wie in Catalonië geen separatist is, mag zich geen Catalaan noemen.

‘De Catalanen zijn verdeeld in twee kampen’,twitterde iemand. ‘Zij die zeggen dat de Catalanen verdeeld zijn en zij die dat ontkennen, want wie zegt dat Catalonië verdeeld is, is geen Catalaan.’ 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden