Jodentransporten

Het lukte hem al bij de NS, en nu wil Salo Muller ook compensatie van Duitse spoorwegen

Salo Muller in 2018. Beeld Patrick Post
Salo Muller in 2018.Beeld Patrick Post

Holocaustoverlevende Salo Muller ging eerder achter compensatie van de NS aan. Nu wil hij die ook van de Duitse spoorwegen, vanwege de Jodentransporten tijdens WOII. ‘Ik wil erkenning van ze hebben en bij erkenning zit altijd een tegemoetkoming.’

Rick van de Lustgraaf

In navolging van zijn succesvolle oproep aan de Nederlandse Spoorwegen, claimt Holocaustoverlevende Salo Muller nu ook excuses en compensaties van de Duitse spoorwegen voor hun aandeel in de vervolging van Joden, Sinti en Roma tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Zo werden tienduizenden Joden vanuit Nederland via de Deutsche Reichsbahn naar vernietigingskampen als Auschwitz en Sobibór getransporteerd. Aan die transporten, door de Joden zelf gefinancierd, hield de Reichsbahn miljoenen euro’s over.

De 84-jarige Muller maakte zijn wens kenbaar via een brief aan onder andere bondskanselier Angela Merkel en spoorwegbedrijf Deutsche Bahn. ”Ik verwijt het spoorbedrijf dat ze willens en wetens Joden hebben vervoerd naar de concentratiekampen en dat die Joden daar allemaal op een vreselijke manier zijn omgebracht”, verklaart Muller aan NPO-programma Nieuwsuur. Hij verloor beide ouders in de oorlog. “Ik wil erkenning van ze hebben en bij erkenning zit altijd een tegemoetkoming.”

Individuele uitkeringen aan overlevenden en nabestaanden

Eerder dong Muller, onder meer oud-fysiotherapeut van Ajax en hoofdredacteur van vakblad Fysioscoop, een vergelijkbare regeling bij af de NS, die omgerekend zo’n 2,5 miljoen euro verdienden door Joden naar kamp Westerbork te vervoeren in opdracht van de Duitse bezetter. Andere slachtoffers werden overgedragen bij de Duitse grens.

Nadat het spoorwegbedrijf in 2005 al excuses had aangeboden voor de Jodentransporten, slaagde Muller er eind 2018 na een vier jaar durende strijd in om de NS ervan te overtuigen ook individuele schadevergoedingen uit te keren aan overlevenden en nabestaanden van de Holocaust. Die bedragen lopen op tot 15.000 euro per individu. “Ik ben nu eenmaal een pitbull”, omschreef Muller zich zelf eerder al in Trouw.

Lees ook:

Salo Muller kreeg van de NS wat hij eiste: ‘Ik ben een pitbull’

Salo Muller, oud-fysiotherapeut van Ajax, is wereldnieuws. Dankzij hem gaan de NS individuele schadevergoedingen betalen voor transport van joden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden