Zomercolumn Wies Ubags

Het leven is te duur hier in Rio de Janeiro

Het huis van Guido en Gean staat nog steeds te huur. Beeld Wies Ubags

Met pijn in het hart hebben we ze laten gaan. Onze buren Guido Rosmann en Gean Kleber, het liefste homostel van Rio de Janeiro, die het leven op onze Morro da Conceição, Berg van de Conceptie, nog aangenamer maakten dan het was. Ze vertrokken omdat het leven in Rio te duur was geworden en de huur van hun huis aan de rand van het plein waar de maagd van de Conceptie hoog op een sokkel staat, te hoog.

Net als veel andere inwoners van Rio hoopten Guido en Gean een graantje mee te pikken van de komst van de Olympische Spelen in 2016. Een van de kamers van hun ruime huis stond te huur op Airbnb. Maar het aantal huurders bleef toen de Spelen voorbij waren ver achter bij de verwachtingen.

Een van hen, een zwijgzame Haïtiaanse Amerikaan, kwam een paar jaar geleden om het roemruchte Carnaval in Rio te leren kennen en liet zich graag door het tweetal op sleeptouw nemen. Dankzij hen en met ons allemaal kon hij zich onderdompelen in de blocos, informele muziekgroepen die het Carnaval op straat vieren.

Het Carnaval is voor ons deel van de Morro da Conceição, degenen die van een feestje houden, het absolute hoogtepunt van het jaar. Het begint al na nieuwjaar en houdt pas op diep in maart als Pasen al in aantocht is. Topfeestvierders zijn onze Guido en Gean, die beschikken over een ruim assortiment carnavalskostuums met bijpassende hoofddeksels. Een carnaval zonder hen kunnen we ons niet voorstellen.

Het feest voortzetten met kliekjes

Talloze tongstrelende maaltijden schotelde Gean, die het zonnetje in de keuken is, ons voor en menige zondagmiddag hebben we doorgebracht bij de ingebouwde barbecue met prima rokende schoorsteen op hun bovenverdieping. Zo leerde ik ook de uitdrukking enterrar os ossos kennen, de beenderen begraven, ofwel: de kliekjes van de vorige dag opeten. Gewoon een smoes om de feestelijkheden met veel bier nog een middagje voort te zetten.

Maar er kwam een eind aan. Diep verslagen waren we toen de twee ons na weer een verrukkelijke maaltijd meedeelden dat ze een maand later al zouden vertrekken. Veel Brazilianen zijn door de hoge werkloosheid en de toegenomen onveiligheid uitgeweken naar Portugal. Guido en Gean besloten het in Vitória, Guido’s geboorteplaats, te proberen. Gelukkig is dat maar een uur of acht rijden van Rio vandaan.

Wij kijken uit naar hun eerste bezoek en ondertussen staat hun huis, waar de vele planten bij de voorgevel verdwenen zijn en waar op de veranda een doodse stilte hangt, al sinds mei te huur. Lang niet iedereen wil 2500 real (een kleine 600 euro) huur betalen op onze berg, waar veel beter gesitueerde carioca’s (inwoners van Rio) hun neus voor ophalen.

Om op onze Morro da Conceição te wonen moet je van Rio’s behoorlijk verlopen centrum houden, of zoals de meerderheid van de bewoners, er al heel lang wonen en er nooit meer weg willen. Tot nu toe zijn die twee categorieën een uitstekende mix gebleken.

Trouw-correspondenten vervangen deze weken Rob Schouten en Wim Boevink. Meer van deze columns leest u op trouw.nl/dossier/zomercolumns.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden