AnalyseBritse verkiezingen

Het is duidelijk wat de Britten willen: Get brexit done!

Boris Johnson houdt vrijdag een overwinningsspeech.  Beeld AP
Boris Johnson houdt vrijdag een overwinningsspeech.Beeld AP

De Britse kiezers hebben Labour genadeloos gedumpt en gestemd op een puberale man die zich na zijn overwinning presenteert als premier van het volk. Boris Johnson heeft daarmee het mandaat om Groot-Brittannië naar en door de brexit te loodsen.

Romana Abels

Er is geen ontkomen meer aan. De Britten gaan hun eigen weg. Over anderhalve maand, op 31 januari 2019, zal het Verenigd Koninkrijk de EU verlaten. De uitkomst van de verkiezingen in het VK liet geen enkele twijfel over de wens van de kiezers: die willen dat brexit zijn beslag krijgt. De Conservatieve Partij, geleid door Boris Johnson, won met een meer dan daverende meerderheid zetels de verkiezingen.

De komende jaren zitten in het Lagerhuis 364 volksvertegenwoordigers namens de Conservatieve Partij. Die zullen de slechts 203 Labourzetels zwaar overvleugelen.

Het was de eerste keer sinds 1987 dat de Conservatieven op een dergelijk overtuigende manier de verkiezingen wisten te winnen. Destijds was het premier Margaret Thatcher die opnieuw werd verkozen, nu is het Boris Johnson, een jongensachtige, enigszins puberale politicus van wie een jaar geleden nog niemand geloofde dat hij volwassen genoeg was om de rol van premier te vervullen.

null Beeld Sander Soewargana
Beeld Sander Soewargana

Tot vervelens toe, maar het werkte wel

“Get brexit done”, zei Johnson tot vervelens toe de afgelopen zes weken. Dat was duidelijk wat de Britten wilden horen, moe als ze waren van het eindeloze geklets in Westminster over deal or no deal. Hoe dan ook wilden ze verder, vooruit.

Zó zat waren ze het, dat veel van hen besloten te breken met Labour, al was dat de partij waarop ze altijd hadden gestemd. Vooral in het arme noorden van Engeland, waar Labour tot nog toe bijna altijd won, kozen de kiezers nu voor Johnson. In interviews met kiezers bleek afgelopen weken dat het idee dat Labour, de partij die geleid wordt door Jeremy Corbyn, nóg eens met Brussel over brexit wil gaan onderhandelen, ze te erg tegenstond.

Zo kleurden grote delen van het rode noorden blauw. Boris Johnson verscheen gisterochtend even na zevenen op de televisie. Daar bediende hij zich van een heel andere toon dan de afgelopen weken. Niet langer stond daar de wat aandoenlijke puberman die zich in de koelcel opsluit om journalisten te ontlopen, nu stond er een premier van alle mensen.

“Het kan zijn dat u ons uw stem alleen maar hebt geleend”, zei hij. “Dat u niet over uzelf denkt als de Tory. Dat uw hand misschien wel heeft geaarzeld boven het stemformulier. Ik beloof u: we zullen u niet teleur stellen.”

Johnson zegde investeringen in onderwijs en de nationale gezondheidszorg toe, een immigratiesysteem naar Australisch model en grote investeringen in infrastructuur. Hij beloofde ook dat het land het ‘groenste land op aarde’ zal worden. Maar het allermeest beloofde hij, staand voor een wand waarop de nacht ervoor nog gauw het nieuwe regeringsmotto ‘regering van het volk’ was geplakt, dat de Conservatieve regering zich zal opstellen als een regering die het land bijeenhoudt.

Dat wordt nog een hele kluif. Want de uitslagen maakten ook duidelijk dat de Schotten zich van hem hebben afgekeerd, net als de Noord-Ieren. De Schotse Nationale Partij, die het liefst volgend jaar al een referendum wil houden over onafhankelijkheid, won 15 zetels. In Ierland verloor de DUP. Dat was de afgelopen twee jaar de partij die in Westminster een minderheidsregering van de Conservatieven in het zadel hield. Maar sinds Johnson over een nieuw uittredingsakkoord met Brussel onderhandelde, voelt het landsdeel zich bekocht. Een ongewenste douanegrens in de Ierse Zee lijkt er nu toch te komen.

Lees ook:

Een absolute meerderheid voor Johnson

Lees hier alles over de uitslag van de Britse verkiezingen.

Zelfs traditionele Labour-gebieden verschieten plots van politieke kleur

Brexit zorgt voor een aardverschuiving in Groot-Brittannië.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden