ReportageGriekenland

Het Griekse eiland Lipsi is er helemaal klaar voor, nu de toeristen nog

Vissers in de haven van Lipsi. Beeld Thijs Kettenis
Vissers in de haven van Lipsi.Beeld Thijs Kettenis

Griekenland gaat zaterdag weer open voor toeristen. Het eiland Lipsi wacht met smart op de eerste vakantiegangers, al wachten nog veel buitenlanders met boeken.

Over het eiland Lipsi lijken alle Griekse vakantieclichés te zijn uitgestrooid. Rond een klein haventje staan wit-blauwe huisjes, vers gevangen octopus hangt te drogen in de zon en vissers zijn druk in de weer met hun netten. Zelfs de twee oudere mannen met borstelige snor en pet zijn present. Zoals het hoort, prikken ze al keuvelend hun vork in een visje aan een tafeltje voor een ouzeri.

Maar er ontbreekt wat aan dit plaatje: bezoekers. Het is pas mei natuurlijk, maar normaal gesproken zijn de eerste toeristen dan al gearriveerd. Nu zijn er welgeteld nul buitenlanders. En, op wat werklui na, zijn er ook geen Grieken van buiten het eiland. Die mogen vanwege het risico op coronabesmettingen hun regio niet uit. Tot vandaag: zowel Grieken als buitenlanders zijn weer overal welkom, schreeuwt de regering in Athene van de daken in advertenties en tijdens persconferenties. Is het piepkleine Lipsi, vijf bij 3,5 kilometer, klaar voor de grote toestroom?

Verhuisd naar Australië

“Helemaal”, zegt burgemeester Fotis Mangos (48) vol zelfvertrouwen vanachter zijn bureau boven het postkantoortje. Een afspraak maken was niet nodig, aldus zijn medewerker, kom maar gewoon langs, je kent onze gastvrijheid.

“We hebben de stranden schoongemaakt, de parken aangeharkt en de speeltuin geverfd. Ik heb speciaal een team van 25 mensen ingehuurd voor drie maanden om alles in gereedheid te brengen.” De positieve boodschap van de burgemeester is niet verrassend. Drijft de economie van Griekenland voor een vijfde op toerisme, op Lipsi is dat volgens de burgemeester bijna honderd procent.

Burgemeester Fotis Mangos. Beeld Thijs Kettenis
Burgemeester Fotis Mangos.Beeld Thijs Kettenis

Vanwege de armoede en gebrek aan perspectief verhuisde een groot deel van de bevolking halverwege de vorige eeuw naar grotere eilanden in de buurt, zoals Kos en Rhodos, maar ook naar Australië en Amerika. De ruim 700 zielen die er nu nog wonen, moeten het vooral hebben van de bezoekers in de zomer.

Zeventig procent van de buitenlandse toeristen komt uit Italië. Ze vliegen op Kos en pakken vanaf daar de boot naar Lipsi. “Ik ben een optimist, laten we gaan voor de aantallen van 2019. Ik weet dat dat lastig wordt, maar vorig jaar zaten we op 50 procent. Niet goed, maar vergeleken met de rest van Griekenland deden we het niet slecht.”

Voorrang bij vaccinatie

De burgemeester is er trots op dat Lipsi corona tot nu toe bespaard is gebleven: op het hele eiland is slechts één geval vastgesteld, en dat was bij een militair die zijn dienstplicht op het eiland vervulde. Om dat zo te houden, en omdat de gemeenschap hecht is en de medische voorzieningen beperkt, kreeg Lipsi voorrang bij de vaccinatiecampagne van de Griekse overheid. Net als 31 andere eilanden met minder dan duizend inwoners.

Tot eind mei komen nog eens 36 eilanden met een inwoneraantal tot tienduizend aan de beurt, en eind juni moeten ook toeristenmagneten als Mykonos, Santorini en Rhodos helemaal zijn ingeënt. Dat alles om de kwetsbare eilanden zo immuun mogelijk te maken voor toeristen die corona meebrengen, is het idee.

In februari al kwam de veerboot met Pfizer-vaccins op Lipsi aan, en kon iedereen een afspraak maken bij de dokterspost. Probleem: slechts de helft van de inwoners deed dat. “Het was wel erg vroeg”, verklaart Mangos de weerstand. “Veel bewoners keken liever even de kat uit de boom. En sommigen hebben traditioneel een laag vertrouwen in de overheid.”

Zelf heeft hij zich direct laten prikken. “Het vaccin is het enige wapen tegen dit virus. Daarvan probeer ik iedereen hier te overtuigen. Veel mensen die eerst twijfelden gaan halen nu een prik op Leros”, zegt hij, verwijzend naar het naburige eiland waar de vaccinatie nu gaande is. Maar het eiland daarachter, Kalymnos, is juist in strenge lockdown gegaan vanwege een grote uitbraak.

De burgemeester blijft optimistisch. “Toeristen moeten gevaccineerd zijn of zich laten testen voor aankomst. Ik maak me daar geen zorgen over.”

De enige geluiden op Lipsi komen nu van de kerkklokken die luiden vanwege een begrafenis, van knetterende brommers die af en toe passeren, en van schuurmachines, overal schuurmachines. Die verraden dat het eiland zich klaarmaakt voor wat hopelijk vanaf vandaag komen gaat.

Wachten met reserveren

Evangelia Melianou (42) blijft gereserveerd. Ze staat de poten van de stoelen te boenen voor hotel Calypso, vernoemd naar de nimf die Odysseus verleidde en vervolgens acht jaar vasthield op Lipsi. Melianou zou al blij zijn als vakantiegangers een weekje blijven hangen. “In juli en augustus gaat het redelijk, maar juni lijkt verloren. Iedereen wacht af met reserveren.”

Een paar honderd meter verderop hetzelfde verhaal bij hotel Aphrodite aan het strand, waar buiten een man de gevel staat te schuren. Ondertussen zet Giorgos Mavrakis (35) de barkrukken neer. “De Italianen hebben al geboekt voor juli en augustus. Maar daarbuiten – nauwelijks.”

Hij trekt een la open en haalt zijn vaccinatiecertificaat tevoorschijn: eerste prik 26 februari, tweede 19 maart. “In ons hotel doen we alles om corona buiten te houden. Kijk, dit strand is altijd heel druk. Het water is ondiep, dus heel geschikt voor kleine kinderen.”

Vandaag ligt er slechts één man op zijn handdoekje.

Eilandhoppen

Iedereen kan weer op vakantie in Griekenland, mits hij volledig is gevaccineerd, een negatief testbewijs op zak heeft of kan aantonen onlangs corona te hebben gehad. Griekenland loopt met de opening voorop in de EU. Reizigers kunnen bij aankomst wel verplicht worden een sneltest te doen. Net als in Nederland loopt het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames licht terug, maar vooral de regio rond Athene is nog een brandhaard.

Met het openen van de grenzen zijn ook de coronamaatregelen versoepeld. Het is niet meer nodig per sms toestemming te krijgen om naar buiten te gaan en de avondklok gaat pas in om half één ’s nachts. Horeca is open, maar alleen buiten. Voor winkelen hoeft geen afspraak meer te worden gemaakt. Wel geldt binnen en buiten een mondkapjesplicht.

Wie van plan is te gaan eilandhoppen, heeft nog te maken met beperkingen. Wie niet volledig gevaccineerd is, moet voor elke veerboot of binnenlandse eilandvlucht een recent negatief testresultaat overleggen.

Lees ook: Iedereen is weer welkom in Griekenland, maar zijn de Grieken er wel klaar voor?

In de zomer van 2020 verheugden de Grieken zich al op de komst van toeristen, maar er waren ook zorgen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden