Kremlin-criticus

Het gaat beter met Navalny: hij is wakker uit zijn kunstmatige coma

Het Charité-ziekenhuis in Berlijn, waar Navalny sinds 22 augustus is opgenomen.Beeld EPA

Russische oppositieleider Aleksej Navalny is bijgekomen uit zijn kunstmatige coma. Ondertussen loopt het conflict tussen Duitsland en Rusland over de vraag of hij is vergiftigd steeds hoger op.

Het gaat een stuk beter met Aleksej Navalny, de Russische oppositieleider die op 20 augustus plotseling doodziek werd. Het Charité-ziekenhuis in Berlijn, waar hij sinds 22 augustus wordt verpleegd, heeft hem maandag wakker gemaakt uit het kunstmatige coma waarin hij al een paar weken werd gehouden.

Dat meldde het hospitaal op Twitter. Volgens de artsen, die een serie berichten plaatsten, gaat het relatief goed met hem en reageert hij op stemmen. Praten kan hij nog niet, hij wordt geleidelijk aan van de beademing gehaald. Het is nog niet bekend of Navalny langetermijngevolgen zal ondervinden van de vergiftiging.    

De 44-jarige Russische advocaat is volgens Duitse artsen vergiftigd met het in de Koude Oorlog door Rusland ontwikkelde zenuw Novitsjok. Dat hebben ze naar eigen zeggen onomstotelijk kunnen vaststellen met bloedmonsters. Het is zeer onwaarschijnlijk dat mensen buiten het Kremlin over dat middel kunnen beschikken, maar toch blijft het Kremlin hardnekkig ontkennen iets met de kwestie te maken te hebben.

De Duitsers willen dat Rusland eerlijk reageert 

Zondag ontkenden ook Russische artsen dat het om Novitsjok ging. Eén van de Russische artsen die Navalny de eerste twee dagen behandelde in Omsk, nog voor hij naar Berlijn werd overgeplaatst, zei dat hij in eerste instantie ook dacht dat het om een vergiftiging ging, maar dat die theorie na een paar uur werd gelogenstraft door laboratorium-uitslagen.

Die lezing valt in Duitsland niet bepaald in goede aarde. De Duitsers willen dat Rusland eerlijk reageert op de testuitslag. Het Russische voorstel om Navalny’s bloed nogmaals te laten onderzoeken door een internationaal gezelschap van analisten, wijzen de Duitsers van de hand.

Het Charité-ziekenhuis in Berlijn is een ziekenhuis op topniveau. Het is de grootste universiteitskliniek van Europa.

De kwestie is inmiddels hoog opgelopen. In Duitsland wordt al gesproken over het stopzetten van de bouw van de NordStream2, een nieuwe gaspijplijn voor Russisch gas door de Oostzee. Bondskanselier Angela Merkel was vorige week uiterst fel over de kwestie. Ze noemde het een ‘poging tot moord’ met het duidelijke doel om Navalny ‘het zwijgen op te leggen’.

Overigens kan Duitsland niet op eigen gezag het NordStream-project stilleggen. De gaspijplijn is geen Duits project, maar Europees.

Lees ook:
Navalny vergiftigd? Moskou weet (zoals altijd) van niets

De Russische autoriteiten wijzen iedere verantwoordelijkheid voor de vergiftiging van Aleksej Navalny van de hand. Dat past in een patroon van afschuiven en twijfel zaaien.

Duitsland verhoogt druk op Rusland in zaak-Navalny

De Duitse minister Heiko Maas van Buitenlandse Zaken voert de druk op Rusland verder op om de vergiftiging van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny op te helderen. “Ik hoop niet dat de Russen ons dwingen ons standpunt over (het gaspijpleidingsproject, red.) Nord Stream 2 te veranderen”, aldus Maas in een interview in Bild am Sonntag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden