Europees Parlement

Het Europarlement wil dat de Tsjechische premier Babis, die zwendelt met Europees geld, niet meer meebeslist

De Tsjechische premier Andrej Babis, vorige week. Op 3 juni overleefde Babis een motie van wantrouwen van de oppositie.  Beeld EPA
De Tsjechische premier Andrej Babis, vorige week. Op 3 juni overleefde Babis een motie van wantrouwen van de oppositie.Beeld EPA

De Tsjechische premier Andrej Babis ligt onder vuur in het Europees Parlement, omdat zijn bedrijf miljoenen aan subsidies opstrijkt.

Romana Abels

Het is niet bepaald voor het eerst dat het Europees Parlement debatteert over de EU-subsidies aan de Tsjechische premier Andrej Babis, maar dat is dan ook een vrij hardnekkige kwestie. Babis is tegelijk premier en eigenaar van een multinational die miljoenen aan Europese subsidies opstrijkt. Ondanks talloze harde onderzoeksrapporten doet Babis zelf alsof er geen vuiltje aan de lucht is. Het Europees Parlement stelt nu voor dat hij zijn bedrijf verkoopt en 6 miljoen euro terugstort in de Tsjechische staatskas.

De kwestie Babis en zijn bedrijf Agrofert speelt al jaren. Agrofert ontvangt allerlei EU-subsidies. Babis zei in eerste instantie dat hij met de firma niets te maken had, maar nu is vastgesteld dat dit niet waar is. Twee maanden geleden publiceerde de Europese Commissie een rapport waaruit bleek dat hij het niet alleen nog altijd voor het zeggen heeft bij Agrofert, maar ook dat hij daarmee zowel de Tsjechische als de Europese wet heeft overtreden.

Sinds het Europees Parlement er vorig jaar over sprak, zijn de bestaande subsidiestromen naar Agrofert opgedroogd. Nu willen parlementariërs dat Tsjechië van nieuwe Europese gelden wordt uitgesloten. Het land moet eerst maar eens zijn eigen rechtsstaat op orde brengen, zo stelt een resolutie waarover woensdag wordt vergaderd en donderdag gestemd.

‘Nu stappen ondernemen tegen Tsjechië’

Het gaat niet om kleine bedragen: geen enkel Europees bedrijf zou zoveel subsidie ontvangen als Agrofert. Het is dan ook niet één firma, maar een holding waar meer dan 230 bedrijven onder hangen. Babis richtte het bedrijf in 1993 op en sindsdien groeide het uit tot een megaspeler in het land. Van de EU kreeg het geld om spoorlijnen aan te leggen en energiecentrales te bouwen.

Monika Hohlmeier, van de Duitse partij CSU, houdt zich al jaren bezig met Babis en zijn subsidiezwendel. Afgelopen februari leidde zij een onderzoekmissie naar Praag. Ze noemt het ‘onacceptabel’ wat daar gebeurt. “De Europese Commissie en de Europese Raad moeten nu stappen ondernemen. Zijn ze bereid een lidstaat tot een oligarchie te laten vervallen waar de premier met zijn bedrijf steeds meer grip krijgt op de staat en zijn instituties?” Zelf is Hohlmeier er klaar mee.

CDA-Europarlementariër Jeroen Lenaers is het met haar eens. “De vraag is: wat kunnen we nu doen? De subsidie is in ieder geval een tijd geleden al stopgezet. Terugvorderen van het geld door de EU is lastig, aangezien Tsjechië zelf uiteindelijk verantwoordelijk is voor de verdeling van de toebedeelde subsidie. We willen daarom nieuwe subsidies voor Tsjechië blokkeren totdat zij hun regels tegen belangenverstrengeling op orde hebben.”

Lees ook:

Europarlementariërs willen rol Tsjechische premier beperken

De Tsjechische premier Andrej Babis kan pas meeonderhandelen over de EU-begroting als vaststaat dat hij zich niet heeft verrijkt met EU-geld. De Europese Commissie moet ook de subsidie aan het door Babis opgerichte bedrijf Agrofert stoppen tot er duidelijkheid is over mogelijke belangenverstrengeling.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden