Begrafeniscompetitie

Het eerste wereldrecord graf delven is voor deze Rus

Een van de deelnemers aan de grafdelfcompetitie in Tomsk. Beeld YouTube
Een van de deelnemers aan de grafdelfcompetitie in Tomsk.Beeld YouTube

Het zal waarschijnlijk nog wel even duren voor het wordt erkend als volwaardige olympische sport. Maar na afloop van de eerste officiële grafdelfcompetitie in de Russische stad Tomsk staat er in ieder geval ook een eerste record in de boeken. Een inwoner van Tomsk slaagde erin om het thuisvoordeel te verzilveren; met een knappe tijd van 52 minuten verpulverde hij de concurrentie uit Novosibirsk, Barnaul, Kemerovo en Joerga.

Nadat de jury had vastgesteld dat de gegraven kuil aan de reglementaire afmetingen voldeed, en ter controle nog een kist naar beneden had laten zakken, kreeg de winnaar een geldprijs en eeuwige roem.

Volgens de organisatie, een koepel van begrafenisondernemers uit de regio, was het doel van de wedstrijd om ‘service en kwaliteit’ van uitvaarten te verbeteren. De organisatie kreeg zoveel reacties binnen, dat er binnenkort nieuwe wedstrijden volgen.

Enthousiaste, grappige gradelvers

Er is een mogelijkheid dat deze ontluikende sport ook gelijk te maken krijgt met een schisma tussen concurrerende bonden, zoals we dat ook uit het boksen of schaken kennen. Want het idee voor een wedstrijd graf delven was eigenlijk afkomstig uit de stad Vladiwostok. Maar daar besloot de organisatie om de wedstrijd uit te stellen vanwege de coronacrisis. Pas komend voorjaar zullen daar de kluiten aarde in het rond vliegen.

Of de stad Tomsk een departement heeft voor citymarketing, en of ze daar blij waren met deze nieuwe ronde internationale publiciteit nadat onlangs de Russische oppositieleider Navalny in de stad vergiftigd werd, vermelden de lokale kranten niet. Wel dat de sfeer volgens organisator Alexander Sjarabajev allesbehalve doods was. “We hadden niet verwacht dat de delvers met zoveel enthousiasme zouden reageren. Het zijn allemaal vriendelijke en grappige jongens. We gaan zeker nieuwe, grotere wedstrijden houden.”

Lees ook:

Wie geen begrafenis of crematie wil, kan zich tot tuinaarde laten verwerken

Amerikanen in de staat Washington krijgen binnenkort, naast begraven en cremeren, nog een derde optie voor na hun overlijden: composteren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden