Genezen, getest of gevaccineerd

Het covidreiscertificaat moet de zomervakantie redden, maar dat wordt nog een hele opgave

Een reiziger op de luchthaven in München. Beeld AFP
Een reiziger op de luchthaven in München.Beeld AFP

De tijdsdruk is hoog, de twijfels blijven. Zullen de covidreiscertificaten het Europese toeristenseizoen kunnen redden?

Twijfels zijn er nog genoeg over het Europese covidreiscertificaat, maar de Europese Commissie houdt vast aan het strakke tijdschema voor de invoering ervan. Eurocommissaris Didier Reynders (justitie) bevestigde in het Europees Parlement de streefdatum van ‘eind juni’. Hij kondigde zelfs aan dat er begin juni al een proef begint met het nieuwe systeem.

Het certificaat moet (vakantie)reizen de komende zomer vergemakkelijken. Het komt neer op een digitale QR-code, die moet bewijzen dat de drager geen Covid-19 onder de leden heeft: ofwel dankzij een vaccinatie, ofwel een recente negatieve test, ofwel met een bewijs van herstel van een eerdere besmetting.

Geen dwangmiddel tot vaccinatie

Reynders herhaalde wat zijn Europese Commissie in maart al onder ieders aandacht bracht, namelijk dat dit certificaat geen dwangmiddel tot vaccinatie is. Discriminatie van mensen die om wat voor reden dan ook niet gevaccineerd (willen) zijn is uit den boze. “Het zou eigenlijk hier op de muren van het parlement moeten staan, maar ook van de commissie en van de raad: ‘Dit is geen vaccinatiepaspoort’.”

Menigeen vreest voor een wirwar aan coronacertificaten in de wereld, wat de reisvrijheden eerder zou beperken dan verruimen. Ook Reynders is daarvoor beducht. “Het certificaat moet makkelijk te begrijpen zijn. Lange discussies bij de gates moeten we zien te vermijden.”

Vanuit het Europees Parlement, dat vorige maand in grote lijnen instemde met het in gang zetten van het systeem, klinken nog tal van bedenkingen en regelrechte zorgen, onder meer over de privacy. Jeroen Lenaers (CDA) wilde bovendien weten of het certificaat niet makkelijk vervalst kan worden.

Prijsplafonds voor tests

Sophie In ’t Veld (D66) en Tineke Strik (GroenLinks) stelden als randvoorwaarde dat de benodigde covidtests gratis dan wel heel goedkoop moeten zijn. De kosten daarvan lopen per EU-lidstaat sterk uiteen.

Op dat laatste punt antwoordde Reynders dat dit een zaak voor de lidstaten is. Eventuele prijsplafonds voor tests kunnen volgens hem niet vanuit Brussel worden opgelegd.

Van de drie soorten ‘covidvrij’-bewijzen binnen het certificaat blijven de meeste twijfels bestaan over de ‘genezen’-verklaring na een besmetting. “Er is weinig wetenschappelijk bewijs dat zo’n herstel ook immuniteit garandeert”, zei Wojciech Wiewiórowski, toezichthouder Europese databescherming in het parlement.

Lees ook:
Met dit ‘ik-ben-niet-ziek-door-covidbewijs’ moet reizen binnen de EU weer mogelijk zijn

Van vaccinatiedwang is geen sprake. EU-burgers kunnen ook een reiscertificaat krijgen met een negatief testresultaat, stelt de Europese Commissie voor.

Rutte terughoudend over vaccinatiecertificaten

Vooral Europese vakantielanden dringen aan op een prikbewijs, maar volgens de demissionaire VVD-premier zijn er nog te veel open vragen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden